Međunarodni festival malih scena i monodrame od 16. do 18. decembra

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 16. do 18. decembra, uz poštovanje epidemioloških mjera, biće održan 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame, na kojem će biti igrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora Nenad Vuković, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, istakao je da su uprkos teškim epidemiološkim uslovima odlučili da ne prekidaju tradiciju jer festival predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovog tipa kako za grad, tako i cijelu Republiku Srpsku.

„Uvažavajući sve epidemiološke mjere i uslove smatrali smo da je neophodno da nađemo način i u nešto skromnijem formatu organizujemo festival. Poseban teret prilikom donošenja odluke je činjenica da je ovo godina jubileja – 25 godina, i bila je želje da bude organizovan na najvišem mogućem nivou“, rekao je Vuković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će ponuditi da jedna predstava bude organizovana i u Kulturnom centru Pale.

Vuković je naveo da je budžet festivala oko 20.000 KM i da očekuju sredstva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te da su standardni finansijeri grad Istočno Sraajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i drugi donatori i sponzori.

Direktor Festivala Mladen Janković istakao je da raduje činjenica da su učesnici značajne pozorišne kuće iz BiH – Narodno pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište iz Tuzle i Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

Janković je napomenuo da je zbog epidemiološke situacije ograničen broj posjetilaca u sali Kulturnog centra na 30, ali kompletan zvanični takmičaraski program biće prikazan uživo, putem onlajn „Fejsbuk“ i „Jutjub“ platforme u HD rezoluciji.

„Iz ovog razloga, odlučili smo da prvi put omogućimo našoj vjernoj publici da učestvuje u izboru najbolje predstave i monodrame ovogodišnjeg festivala“, istakao je Janković.

On je naveo da je predsjednik ovogodišnjeg žirija Festivala Rade Simović, a članovi reditelj Vitomir Mitrić, teatrolog Zoran Todorović i književnik Nedeljko Zelenović.

Janković je dodao da će u pratećem programu biti i izložba 25 godina festivala, a biće upriličena i promocija knjige „Teatrološka bilježnica“ čiji je autor Rade Simović.

Selektor Festivala LJubo Božović istakao je da 25 godina jednog festivala nije mala brojka, napomenuvši da je ove godine trebalo da bude završena i velika pozorišna scena, ali da se nažalost ni jedno niti drugo ne može obilježiti na dostojan način, zbog pojave virusa korona koja je uticala na ove promjene.

„Kao selektor morao sam da izmijenim kompletan program koji je bio spreman u martu i da pronađem druge predstave“, rekao je Božović.

Festival će 16. decembra u 18.00 časova otvoriti monodrama Đurđe Vukašinović sa autorskim projektom „Edit Pjaf“, a od 20.00 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom „Savršen proizvod“, u režiji Miroljuba Mijatovića, u kojoj igraju Anđela Ilić Šljiko, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

Sljedećeg dana u 17.00 časova predviđena je promocija knjige „Teatrološka bilježnica“.

Od 18.00 časova na programu Festivala je monodrama „Ima neka tajna veza“, u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom „Putovanje“ u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala, 18. decembra na programu je od 18.00 časova monodrama „Zašto baš on“, u kojoj režira i igra Jelica Kovačević, a od 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske predstavom „Izgubljeni u Bruklinu“, režija Vladimir Đorđević, koji i igra u njoj sa Željkom Erkićem.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj su Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, televizije „Elta“, BN, BHT, BH radio jedan, te „Blic“.

Prodaja karata za 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame počinje u četvrtak, 10. decembra, od 9.00 do 17.00 časova na blagajni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, po cijeni od 10 KM za predstave, a pet KM za monodrame.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare