Farma „Alpino“ – primjer uspješnog poslovanja

1

Farma koza „Alpino“ sa Pala je tokom pandemije virusa korona povećala proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka za 25 odsto kako bi pokrila zahtjeve svojih sadašnjih tržišta, među kojima je i u Hrvatskoj.

Vlasnik farme Vladan Galijašević kaže da je proizvodnja sapuna povećana na 300.000 komada godišnje, a da im je cilj osvajanje još jednog tržišta u regionu – Slovenija ili Srbija, što bi im omogućilo povećanje proizvodnje na 500.000 komada.

Farma „Alpino“, koja ima 130 alpino koza, mjesečno proizvodi 500 kilograma kozjeg sira, manje količine mlijeka, surutke i jogurta.

„Naša proizvodnja je fleksibilna. Kozje mlijeko je osnova za sve naše proizvode, ali uvijek možemo odlučiti da proizvodimo više sira ili više sapuna. Kada je počela pandemija, prodaja sira se smanjila, ali prodaja sapuna se povećala i mi smo se prilagodili“, rekao je Galijašević.

On kaže da se njegova želja da postane farmer počela ostvarivati prije sedam godina, ali da je poslovanje unaprijedio uz pomoć Švedskog/USAID programa „Farma dva“.

„Prvu štalu, silos i kućicu za preradu mlijeka i sira izgradili smo 2014. `Alpino` farma sada ima osam drvenih zgrada, od kojih svaka ima određenu svrhu, uključujući pušionicu za sir i prostorije za sazrijevanje sapuna“, objasnio je Galijašević.

Prvi sir su, kaže, napravili 2014. godine, a dvije godine kasnije rodila se ideja o proizvodnji sapuna zbog koje, kako navodi, nisu zažalili jer su se 2018. godine pridružili DM-ovoj inicijativi „Startujmo zajedno“, što im je omogućilo prodaju sapuna njihovim trgovinama širom BiH, a krajem prošle godine i u Hrvatskoj.

Dobijanje pristupa EU tržištu putem trgovačkog lanca DM značilo je da je farma koza „Alpino“ morala i da poveća proizvodnju sapuna i zadovolji EU standarde.

Švedska/USAID „Farma dva“ projekat im je pružio podsticaj u obliku bespovratnih sredstava i pomogao „Alpinu“ u kupovini mašina za pakovanje sapuna u biorazgradivi papir, što je neophodno za EU tržište, a nova mašina može pakovati više od pola miliona sapuna godišnje.

Galijašević je rekao da sada proizvode osnovni sapun od kozjeg mlijeka i još dvije vrste – sa medom i cimetom, ali da, osim povećanja količine, žele da uvedu i nove vrste sapuna, uključujući one sa kamilicom i bukovim pepelom, kao i prvi sapun od kozjeg mlijeka za bebe, sa nevenom.

On smatra da bi posljednja karika u proizvodnom lancu farme „Alpino“, koja bi dovela do proizvodnje bez otpada, bila proizvodnja cvjetnog gnojiva, od kozije balege, saopšteno je iz Švedskog/USAID programa „Farma dva“.da

„Sa izradom posebnog gnojiva postali bi firma koja u proizvodnji nema otpada, a to bi upotpunilo naše poslovne želje i ambicije. Zaista se veselim i tom poduhvatu“, zaključio je Galijašević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Postovana porodica Galijasevic,
dobro izgleda vasa farma i sve dobro zvuci.
Mene bi interesovalo-da li trazite saradnike
za cuvanje koza, rad na farmi ili slicno…