Međunarodna konferencija o Prvom svjetskom ratu od 29. juna do 1. jula

0
Andrićgrad - Višegrad

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu od 29. juna do 1. jula biće održana Međunarodna konferencija “Godine koje su promijenile svijet: Prvi svjetski rat u istoriji i istoriografiji”.

Konferencija će biti otvorena u petak, 29. juna u 20.00 časova, a u subotu, 30. juna, biće održan panel “Put u rat – početak rata” na kojem će, između ostalih, govoriti Brus Mening temi “Dodatna razmišljanja o Julskoj krizi 1914”, Oleg Ajrapetov “Početak Prvog svjetskog rata: reagovanje ruskog društva”, Fjodor Gajda “Ruski radikalni liberali i ruski ciljevi u Prvom svjetskom ratu”, Jovan Zametica “Nemirni sused: istoričari i balkanski uzroci Prvog svjetskog rata”, te Miroslav Perišić “Atentat u Sarajevu: otvorena pitanja”.

Na panelu “Prvi svjetski rat na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi” Aleksej Timofejev predstaviće referat pod nazivom “Balkan i rusko-srpski odnosi u Prvom svjetskom ratu 1914-1917”, a Goran Miloradović “Srpska vojska 1916-1918. i dobrovoljačko pitanje: motivacija, očekivanja, doprinos, posljedice”.

Na trećem panelu pod nazivom “Okupacija, civilne žrtve, ratni zarobljenici razaranja” govoriće Alan Kaming o temi “Humanost i snaga – uloga Bolnice škotskih žena u Srbiji 1914-1919”, Gordana Ilić Marković o temi “Srpski ratni zarobljenici i internirci u Austrougarskoj i austrougarski ratni zarobljenici u Kraljevini Srbiji u Prvom svjetskom ratu”, Dalibor Denda o temi “Srpski ratni zarobljenici u Bugarskoj 1915-1918”, te Velibor Vidić “Valjevska bolnica 1914-1915”.

U subotu popodne biće održan i panel “Kraj rata, posljedice Versajske konferencije, pouke istorije” na kojoj će, između ostalih, panelisti biti
Mile Bjelajac o temi “Versaj i takozvane vještačke države”, Borivoje Milošević “BiH u vrijeme završetka Prvog svjetskog rata i stvaranja jugoslovenske države”, te LJubodrag Dimić o temi “Albanci i Jugoslavija 1918-1921” i Svetozar Rajak – “Vijek Prvog svjetskog rata: pouke i upozorenja istorije”.

U nedjelju, 1. jula, na panelu “Prvi svjetski rat u istoriografiji, kinematografiji i književnosti”, između ostalih, govoriće Miloš Ković o temi “Gavrilo Princip: skica za portret”, Jovan Delić “Književnost i Prvi svjetski rat”, Aleksandra Vraneš “Knjiga u Prvom svetskom ratu”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments