Medicinari ponovo štrajkuju

0
Medicinari ponovo štrajkuju

VLASENICA – Zaposleni u Domu zdravlja u Vlasenici od jutros ponovo štrajkuju, jer uprava te ustanove nije ispunila njihov zahtjev za isplatu sedam zaostalih plata i putnih troškova, te uplatu doprinosa.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Vladanka Vlačić rekla je da radnici ostaju pri svojim zahtjevima koje su iznijeli tokom novembarskog štrajka.

Ona je podsjetila da u ranijim razgovorima sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Draganom Bogdanićem, čelnicima Granskog sindikata, rukovodstvom opštine i upravom Doma zdravlja, radnicima nije ponuđeno rješenje koje bi ispunilo njihova očekivanja.

„Jedino što smo dobili jeste ponuda da se radi na smanjenju viška radnika. To znači da bi oko 35 radnika bilo otpušteno. Smatramo da tolikog viška radnika nema, jer, ako bi došlo do otpuštanja, Dom zdravlja ne bi mogao da funkcioniše“, rekla je Vlačićeva.

Ona je dodala da će se tokom štrajka, u skladu sa Zakonom, u Domu zdravlja zbrinjavati samo hitni slučajevi.

Vlačićeva je istakla da je nekoliko radnika najavilo i mogućnost stupanja u štrajk glađu, te demantovala tvrdnje da je štrajk politički motivisan.

Direktor Doma zdravlja Jagoda Petrović tvrdi surotno, navodeći da je riječ o „političkoj priči“.

„Zna se vrlo dobro kako je nastala kriza – blokadom žiro računa Doma zdravlja nakon sudske presude. Vinovnici su ljudi koji su bivši radnici ove ustanove i to su stvari koje se godinama ovdje motaju, a sada su došle na naplatu“, rekla je Petrovićeva.

Prema njenim riječima, neizmirene obaveze ove ustanove dostigle su iznos od 3.000.000 KM, a račun je i dalje pod blokadom Poreske uprave.

Petrovićeva je dodala da je od novembarskog štrajka do danas radnicima isplaćena aprilska plata, umanjena za 20 odsto.

„Resorni ministar je obećao da će račun biti odblokiran da bismo isplatili jednu platu prije novogodišnjih i božićnih praznika. Radnici time nisu zadovoljni. Vjerujte, ne postoji mjesto gdje te pare mogu da nađem“, navela je Petrovićeva.

Ona smatra da će novi štrajk još više pogoršati stanje u toj ustanovi.

„Poslije ovoga, mi smo dodatno finansijski ugroženi, jer jedino od čega možemo da funkcionišemo, da kupimo materijal i druge potrepštine jeste participacija, koje sad nema“, rekla je direktor Doma zdravlja.

Ona je ponovila da je konačno rješenje za probleme u vlaseničkom Domu zdravlja smanjenje broja radnika u skladu sa normativima resornog ministarstva. Tada bi, kako je rekla, ta ustanova mogla normalno da funkcioniše.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare