Maturanti i profesori darovali krv

0

ZVORNIK – Više od 50 učenika završnog razreda i profesora Tehničkog školskog centra Zvornik dobrovoljno je danas darovalo krv.
Akciju doborvoljnog davanja krvi organizovala je Gradska organizacija Crvenog krsta Zvornik u saradnji sa Tehničkim školskim centrom.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Dana Mićić rekla je da je dobrovoljno davalašto jedno od najznačajnijih ovlašćenja Crvenog krsta, dodavši da Crveni krst vrši popularizaciju dobrovoljnog davalaštva i motivisanja mladih da se uključuju u ove humane akcije.

„Zadovoljni smo odzivom učenika koji su napunili 18 godina. Davanje krvi je human čin, a time djeca istovremeno proveravaju svoje zdravlje i određuju krvnu grupu“, rekla je ona.

Mićićeva je istakla da je dobrovoljno davalaštvo krvi veoma značajno jer je neophodno da postoje rezerve svih krvnih grupa u zdravstvenim ustanovama.

Rukovodilac Službe za transfuzijsku medicinu Opšte bolnice u Zvorniku Vladimir Dražić istakao je da je današnja akcija prva u nizu akcija u školama, koja će poboljšati rezerve krvi.

„Rezerve krvi su trenutno na dobrom nivou, a nakon ove i drugih akcija očekujemo još bolje stanje. Ove godine imali smo najmanje problema sa rezervama krvi u odnosu na ranije, ali se nikada ne zna, jer uvijek može doći do iznenadne potražnje“, rekao je Dražić.

On je dodao da se u martu, aprilu i maju najviše prikupi krvi, upravo zbog ovih i sličnih akcija koje se tada tradicionalno sprovode.

Direktor Škole Goran Grujić, koji je redovan dobrovoljni davalac krvi, podsjetio je da je ovo već tradicionalna akcija koja se sprovodi u prostorijama škole.

„Naši učenici su pokazali da imaju naviku da pomažu zajednici jer su, osim u akciji dobrovoljnog davalaštva krvi, učestvovali i u svim drugim humanitarnim akcijama koje su bile organizovane u našem gradu“, napomenuo je Grujić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare