Mastilović: Srbi i Rusi zajedno u borbi protiv falsifikovanja istorije

0

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Draga Mastilović izjavio je da su srpski istoričari zainteresovani da se udruže sa ruskim kolegama u borbi protiv falsifikovanja istorije.

„Univerzitet Istočno Sarajevo i Institut istorijskih nauka spremni su da rašire svestranu saradnju sa Ruskim istorijskim društvom i Institutom ruske istorije s ciljem realizacije zajedničkih projekata na očuvanju sjećanja i suprotstavljanju falsifikovanja istorije“, rekao je Mastilović za „Rusku gazetu“.

On je naveo da bi jedan od prvih zajedničkih projekata mogao biti antifašistička međunarodna konferencija u Istočnom Sarajevu u kojoj bi učestvovali eksperti iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i drugih zemalja, koji bi istakli nedopustivost falsifikovanja istorije, pokazali spremnost za podržavanje i zaštitu istine svuda.

„Rusija je još jednom pokazala primjer kako se treba suprotstaviti različitim falsifikatorima, revizionistima i njihovim saučesnicima“, rekao je Mastilović nakon posjete muzejskom kompleksu „Put sjećanja“ u Moskvi.

Prema njegovim riječima, Rusija je dokazala da se sjeća svojih heroja, ne dozvoljava prekrajanje istorijskih događaja, posebno perioda Velikog otadžbinskog rata.

Mastilović je rekao da je to sada krajnje aktuelno, kada u Evropi svuda bez zadrške vaskrsavaju nacizam i fašizam, te naglasio da je to nedopustivo za Srbe i Ruse koji su podnijeli ogromne žrtve u borbi protiv te pošasti.

Ukazujući na istorijski paradoks, Mastilović je podsjetio da su Srbi za vrijeme Drugog svjetskog rata imali dva antifašistička pokreta, a danas narodi koji su podržavali Hitlera i imali svoje nacističke divizije pokušavaju da ospore doprinos Srba u borbi protiv fašizma i označe ih genocidnim.

Zbog toga će, kako je naveo, Srbi zauvijek pamtiti Vitalija Čurkina koji je u Savjetu bezbjednosti UN u julu 2015. godine „podigao ruku“, što je značilo da Rusija ulaže veto na projekat rezolucije o događajima u Srebrenici 1995. godine.

„To je bio korak u zaštitu istine, suprotstavljanje britanskim pokušajima da proglase srpski narod genocidnim“, dodao je on.

Rektor Univerziteta Istočno Sarajevo Milan Kulić istakao je da se srpski narod ponosi svojim doprinosom u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva – fašizmom.

On smatra da je u uslovima neprekidnih pokušaja revizije Drugog svjetskog rata važno usredsrediti sile na obrazovanje novih generacija, njihovog razumijevanja proteklih događaja, važnosti pobjede nacizma, težinu prinesenih žrtava i borbe za slobodu, te stvarati štit za odbranu od buđenja ideologije zla.

Kulić je skrenuo pažnju da danas mnogi zaboravljaju, smišljeno ili ne, da su Srbi jedni od prvih u porobljenoj Evropi počeli da ustaju protiv okupatora i njihovih pristalica.

„Danas se namjerno zanemaruje činjenica da su prvi oružani otpor njemačkim okupatorima na prostoru bivše Jugoslavije dali Srbi iz BiH, koji su 3. maja 1941. godine otvorili vatru po njemačkoj patroli u selu Donja Tramošnja u okolini Sanskog Mosta nakon čega je 20 njih bilo povješano“, podsjetio je Kulić.

Prema njegovim riječima, u nizu istorijskog revizionizma namjerno se potiskuje činjenica da je baš u Hercegovini početkom juna 1941. godine izbila prva buna u porobljenoj Evropi i to je uzelo masovni karakter krajem juna, kada su Srbi saznali da je Hitler napao Sovjetski savez.

„Tradicionalna privrženost i ljubav prema majci Rusiji dovela je do takvog oduševljenja, euforije i čvrste ubijeđenosti u skori kraj nacizma. Pobunjeni Srbi u Hercegovini bili su uvjereni da će ruski kozaci za dva mjeseca biti sa njima u progonu nacista, pa su negdje i počeli pripremu za susret sa Rusima“, naveo je Kulić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare