Mašić: Liječenje onkoloških pacijenata pod intenzivnim nadzorom

0

Liječenje onkoloških pacijenata u Univerzitetskoj bolnici Foča u vrijeme epidemije virusa korona sprovodi se u posebnim uslovima i odvija pod intenzivnim nadzorom i posebnim epidemiološkim mjerama, izjavila je Srni načelnik Onkologije i hematologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi Jelena Vladičić Mašić.

Ona je navela da je njega onkoloških pacijenata u skladu sa svim medicinskim protokolima.

„Nije bilo većih odgađanja u liječenju naših pacijenata, nije bilo pomjeranja rada onkološkog konzilijuma iako su uslovi prilično ozbiljni i teški“, istakla je Mašićeva i dodala da zaposleni uspijevaju da održe nivo rada onkološke službe u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Prema njenim riječima, u bolnički uslovima nije zabilježen prenos infekcije virusom korona na onkološke pacijente.

„Kada je riječ o ovoj osjetljivoj populaciji, svakako da u znatnom procentu i onkološki pacijenti obolijevaju od kovid infekcije, ali je važno naglasiti da se ta infekcija nije desila u bolničkim uslovima, te da su ti pacijenti dalje zbrinjavani prema protokolu za liječenje kovid infekcije“, naglasila je Mašićeva.

Govoreći o statističkim podacima koji se odnose na zastupljenost određenih malignih bolesti, ona je navela da je kod žena na prvom mjestu rak dojke, a kod muškaraca rak pluća, debelog crijeva i prostate.

„Kod žena je na drugom mjestu karcinom debelog crijeva, zatim karcinom pluća koji je u velikoj ekspanziji, a tu su i ginekološki tumori“, navela je Mašićeva i dodala da su ovi podaci u skladu sa svjetskom statistikom.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Univerzitetska bolnica Foča, Facebook)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments