Martovska „Filmoteka“ u znaku velikih glumica

0

Martovska „Filmoteka“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 10. do 12. marta na Palama, biće u znaku filmskih diva – Sofije Loren, Brižit Bardo, Ingrid Bergman i Liv Ulman.

Sutra će biti prikazan italijansko-francuski film „Ćoćara“ sa Sofijom Loren, koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena Oskarom 1962. godine.

Sifija Loren je tada postala prva glumica koja je dobila ovo prestižno priznanje Američke filmske akademije za glavnu ulogu izvan engleskog govornog područja, potsjećaju iz Kinoteke Republike Srpske.

Film je režirao slavni italijanski režiser, preteča italijanskog neorealizma, Vitorio de Sika, sa kojim je Loren snimila 14 filmova.

Upravo ova uloga donijeće Lorenovoj svjetsku slavu.

Tokom dugogodišnje karijere, Sofija Loren snimila je više od 100 filmova i osvojila brojne nagrade, među kojima i pet zlatnih globusa, kao i Oskara za životno djelo.

Osim Lorenove, u filmu „Ćoćara“ igraju i Žan – Pol Belmondo i Eleonora Braun.

U srijedu, 11. marta, na programu je čuveni francuski film iz 1956. godine „I Bog stvori ženu“ koji je izazvao brojne kontroverze u konzervativnoj Francuskoj tog doba i zabrane u SAD.

Međutim, upravo ovaj film proslavio je Brižit Bardo širom svijeta, prvenstveno zbog do tada neuobičajenog prikaza ženske seksipilnosti i donio joj milionsku zaradu.

Film „I Bog stvori ženu“ režirao je Rože Vadim, a u filmu igraju Kurt i Žan-Luj Trentinjan.

Slavna Bardo , koja se na filmskom platnu pojavila sa nepunih 17. godina, krajem pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka postaće oličenje seksipila; pokrenuće revoluciju u modi, kinematografiji i poimanju žene uopšte.

Kultna plavuša, utjelovljenje prirodne i nevine seksualnosti, ostaće zapamćena kao prva evropska glumica koja je stekla ogromnu popularnost i u SAD, i koja se na vrhuncu svoje karijere, u četrdesetoj godini života, potpuno povukla iz svijeta filma i posvetila borbi za prava životinja.

Treće večeri biće prikazan film slavnog švedskog reditelja Ingmara Bergmana „Jesenja sonata“ /1978/ koji je osvojio 14 svjetskih nagrada i četiri nominacije.

Ova napeta lična drama o odnosu majke i kćerke, u sjajnoj interpretaciji Ingrid Bergman i Liv Ulman, ujedno je i posljednja filmska uloga u karijeri slavne švedske glumice Ingrid Bergman /1915-1982/, trostruke dobitnice Oskara i jedne od najvećih glumačkih legendi.

Uz Ingrid Bergman, u filmu igra i Liv Ulman, Bergmanova omiljena glumica, koja je s njim snimila desetak filmova i postala poznata kao „najveća glumica umjetničkog filma“.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G 3“. Projekcije počinju u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare