Marjanac: Nema NATO radara na Jahorini

0

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac odbacio je kao netačne navode da je u okviru inicijative Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani /BRAAD/ na Jahorini postavljen radar koji bi mogao biti u sklopu NATO raketnog štita na Balkanu.


„Inicijativa BRAAD bila je u Ministarstvu odbrane BiH prije mog dolaska. Ta inicijativa proslijeđena je Predsjedništvu BiH koje o njoj još nije ni raspravljalo“, izjavio je Marjanac Srni.

On je naglasio da s obzirom na činjenicu da o BRAAD-u uopšte još nije raspravljano u institiucijama BiH nema ni govora da su u sklopu te inicijative postavljeni i u funkciji bilo kakvi radari. „Što se tiče te BRAAD inicijative nema nikavkih NATO radara na Jahorini“, dodao je Marjanac.

Kada je riječ o pristupu BiH NATO-u, Marjanac je podsjetio da je refoma odbrane završena 2005. godine i da je tada ugašeno Ministarstvo odbrane Republike Srpske a formirano Ministarstvo odbrane BiH.

„Gašenje Ministarstva odbrane i prenos nadležnosti odobrila je Narodna skupština Republike Srpske u kojoj su većinu činili poslanici SDS-a i PDP-a“, rekao je Marjanac.

On je napomenuo da je, osim prenosa nadležnosti, donesen i Zakon o Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH u čijem članu 84 se govori o aktivnostima za prijem u NATO.

„Tadašnja pozicija u Republici Srpskoj i na nivou BiH donijela je Zakon o odbrani BiH u čijoj se odredbi navodi da `Predsjedništvo i svi subjekti odbrane u okviru vlastitih ustavnih i zakonskih nadležnosti rade da BiH bude član NATO-a`“, naveo je Marjanac.

On je naglasio da su svi predstavnici u Savjetu ministara BiH te ostala imenovana lica dužni da poštuju zakon. „Zato ne vidim razlog da bilo ko govori da se BiH gura u NATO kada su ti isti SDS i PDP donijeli takvo zakonsko rješenje o putu zemlje u Sjevernoatlantsku alijansu“, dodao je Marjanac.

Pojedini mediji u Republici Srpskoj prenijeli su informaciju da je NATO na Jahorini postavio radar i da dovršava prateću infrastrukturu koja će biti u sklopu raketnog štita ovog vojnog saveza na Balkanu.

Prema istom izvoru, radar na Jahorini dio je programa BRAAD koji, navodno, uključuje postavljanje četiri NATO radara od kojih je jedan na Jahorini u BiH, a ostali su raspoređeni po lokalitetima u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare