Marić: „Maglić“ vodeće gazdinstvo u Srpskoj

0
Marić:

FOČA – Šumsko gazdinstvo „Maglić“ iz Foče primjer je svim šumskim gazdinstvim u Srpskoj kako se privređuje u oblasti šumarstva, rekao je danas generalni direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić prilikom otvaranja renovirane upravne zgrade Radne jedinice Zavait pri fočanskom gazdinstvu.

Rekonstrukcijom i dogradnjom ovog objekta, završena je obnova i izgradnja upravnih zgrada u svih pet radnih jedinica Šumskog gazdinstva „Maglić“, koje posjeduje i više lovačkih kuća, bungalova i uređenih izletišta.

Svi objekti zajedno imaju oko 100 ležajeva, a osim za boravak radnika gazdinstva, pružaju mogućnost za lovni i druge vidove turizma, ali i za smještaj studenata, koji tu obavljaju praktičnu obuku.

Marić je pohvalio odlične poslovne rezultate fočanskog gazdinstva i naveo da je na današnjim sjednicama Uprave i Nadzornog odbora „Šuma Srpske“ u novom objektu na Zavaitu, odato priznanje rukovodstvu tog gazdinstva.

„Kamo sreće da Javno preduzeće `Šume Srpske` u svakom šumskom gazdinstvu ima ovakve privredne objekte kao što ima `Maglić`. Kao direktor mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan onim što je uradilo rukovodstvo ovog šumskog gazdinstva na čelu sa direktorom Spomenkom Stojanovićem“, naveo je Marić.

On je rekao da je to primjer kako treba voditi gazdinstvo, kako treba privređivati u oblasti šumarstva i stvarati uslove da se pružaju turističko-ugostiteljske i usluge lovnog turizma.

„I druga šumska gazdinstva imaju slične objekte, ali ne ovako dobro uređene i sa ovakvim načinom gazdovanja i pružanja usluga“, naveo je Marić.

Direktor Šumskog gazdinstva „Maglić“ Spomenko Stojanović napomenuo je da je većina objekata po radnim jedinicama u toku posljednjeg rata bila uništena ili devastirana, te da su uspjeli da ih obnove i izgrade nove.

„Sada imamo upravne zgrade u svim radnim jedinicama, a plan nam je da pravimo objekte za preradu gljiva, ljekovitog bilja i drugih šumskih plodova, za nove linije koje će zaposliti invalide rada, čime ćemo povećati naš prihod“, najavio je Stojanović.

On je istakao da studenti šumarskih fakulteta sve češće dolaze na praktičnu obuku u ovo gazdinstvo, te da su i lovci zadovoljni uslugama lovnog turizma.

„Ovaj prostor je što se tiče šumarske struke najinteresantniji u Republici Srpskoj, jer na relativno malom prostoru imamo prašumu Perućicu, kanjon Tare, najviše vrhove u BiH, sa više od 2.000 metara nadmorske visine – Maglić, LJubišnju i Zelengoru. Sve kategorije i tipove šuma studenti mogu da vide na malom prostoru“, naveo je Stojanović.

Šef Radne jedinice za lovstvo Bojan Paprica rekao je da je lovište kojim gazduju bogato atraktivnim vrstama divljači – medvjedom, divokozom, vukom, velikim tetrijebom, divljom svinjom i srnom, te da lovci dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, a sve češće i iz zapadne Evrope.

„Dolaze Danci, Austrijanci, Nijemci, Španaci, Englezi, Škoti. Svi koji dođu, vrate se ponovo, jer su zadovoljni. Dolaze sa svojim porodicama, a osim lova imaju i druge sadržaje – rafting, planinarenje, pecanje, obilazak jezera“, rekao je Paprica.

Prisustvujući otvaranju novog objekta na Zavaitu načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da su šume glavni prirodni resurs opštine i da se godišnje od posječenih šumskih sortimenata u opštinski budžet slije 800.000 KM, te da Šumsko gazdinstvo „Maglić“ sve obaveze redovno izmiruje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare