Maratonac – veteran Pero Mijatović ne posustaje

0

SOKOLAC – Šezdesetšestogodišnji Sokočanin Pero Mijatović istrčao je svoj 13. maraton pod nazivom „Maraton dva grada“ u Istočnom Sarajevu i Sarajevu i stigao 95. u kategoriji „60 plus“ od 142 takmičara koji su stigli na cilj.

„I pored toga što se trčalo u uslovima na koje nisam navikao, jer volim kišu i nižu temperaturu, moje vrijeme je bilo četiri časa i 30 minuta“, navodi Mijatović za Srnu.

On naglašava da je „Maraton dva grada“ održan u nedjelju, 18. jula, u sjajnoj organizaciji i uz veliku masovnost, te da je protekao „kroz srce“ Sarajeva i Istočnog Sarajeva, sa startom i ciljem u blizini gradske Vijećnice.

Mijatović napominje da mu je dodatnu snagu u presudnom trenutku dala kćerka Tijana i unučići dočekom na dijelu staze kroz Istočno Novo Sarajevo, i time ga, u ime ostalih članova porodice, podržala da se bavi ovim sportom.

Držeći se gesla „Važno je učestvovati“, Mijatović je ponosan što je u proteklih devet godina bio na 13 maratona i više od 30 polumaratona, te trčao rame uz rame sa nekadašnjim prvacima Balkana i Evrope.

Ovu godinu je, kako kaže, započeo 17. januara zimskim maratonom u Sarajevu, a potom početkom marta učestovao je na petom polumaratonu u Gradišci gdje je bio drugi u svojoj kategoriji iznad 60 godina.

Mijatović je učestovao i u prvoj trci pod nazivom „Stazama Bosne Srebrene“ u Sreberenici 9. maja, te na deset-kilometarskoj trci „Sarajevski noćni cener“ prije desetak dana.

Maratonac sa Sokoca otvorio je „vrata u svijet veteranske atletike“ prvim učešćem i pobjedom na „Vidovdanskoj trci“ u Brčkom 2012, a potom je uslijedilo niz maratona.

Mijatović je ostvario najbolje rezultate na maratonu u Podgorici 2012. gdje je stigao 63. i na Beogradskom maratonu je bio 72. sa rezultatom ispod četiri časa, a posebno pamti maraton u Istanbulu 2013. gdje je postigao lični rekord 3,42 časa.

„Nakon Istanbula, obreo sam se u devet evropskih zemalja, učestvujući na maratonima u Roterdamu, Cirihu, te u Italiji, NJemačkoj, Češkoj i svim republikama u okruženju“, precizira on.

Bio je zapažen učesnik, podsjeća, i na veoma zanimljivim trkama uz stepenice kao što su Novska, Marjanska i Metković skalinada, te kao višestruki učesnik trke uz stepenice u Vršcu.

U posebnom sjećanju čuva, istakao je, sve nastupe koji su imali karakter „humanitarne trke“.

Za maratonca sa Romanije posebno iznenađenje bila je jedna od najtežih trka u Evropi – „Makarska – Vošac 2014“, u kojoj se trči planinarskom stazom na kotu 1.421 metara nadmorske visine, odnosno osam kilometara uspona, od rive do kote Vošac na Biokovu.

„Iako je bio 24. maj, krenuli smo sportski obučeni, a već u pola brda na toj teškoj stazi kišica koja nas je pratila sa rive prerasla je u snježnu mećavu, pa je Gorska služba spasavanja imala dosta posla“, prisjeća se ovaj veteran trčanja.

Svaka njegova treća trka, od prvog učešća u Brčkom do sada, završena je sa priznanjem na postolju.

Mijatović medalje odavno ne broji, iako su mu sve podjedanko drage, od najmanjih po veličini, kao što su sa ona „Cerskog polumaratona“ pa do onih od „200 grama“, kao i desetak pehara i mnogo raznih priznanja.

„Fascinirao sam mnoge, a i sam sebe, prvom pobjedom i svim kasnijim plasmanima koji su uslijedili. Dobri rezultati za ketegoriju takmičara u pedesetim godinama bili su presudni da na dugim stazama ostanem do danas“, naglašava Pero Mijatović.

On najavljuje da će u maratonu ostati sve dok ga zdravlje bude služilo i dok mu zajednica omogući učešće na takmičenjima, te navodi da ga raduje što u BiH sve više oživljava veteranski sport i što skoro svake nedjelje ima po jedna trka.

Mijatović naglašava da su mu u pripremama i trkama na „duge staze“ do sada pomagali Grad Istočno Sarajevo, prijatelji, privatni preduzetnici i opština Sokolac u skladu sa svojim mogućnostima.

Sokolački maratonac već se priprema za večernju trku u Kaknju početkom avgusta, na kojoj očekuje dobar rezultat.

„Maraton dva grada“, drugi po redu, održan je u nedjelju, 18. jula, kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo maratonskom trkom, štafetnim maratonom i memorijalnom trkom „Osman Junuzović“, uz učešće oko 750 takmičara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare