Manji broj krivičnih djela maloljetnika

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u 2015. godini registrovano je 919 krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podneseno je 799 izvještaja protiv 770 lica, od kojih je 14 maloljetnika, što je za 41,67 odsto manje jer su u prethodnoj godini prijavljena 24 maloljetnika.
Portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić rekla je Srni da su u prošloj godini maloljetnici počinili 11 krivičnih djela i to najviše iz oblasti imovinskih delikata.

Tešićeva je naglasila da su maloljetna lica u prošloj godini izvršila tri krivična djela krađe, dvije teške krađe, po jedno krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja, lake tjelesne povrede, napad na službeno lice u vršenju službenje rade i tešku tjelesnu povredu i dva krivična djela oštećenje tuđe stvari.

Ona je napomenula da je među 14 maloljetnih lica koja su počinila krivična djela tri ženskog i 11 muškog pola, dok su najviše krivičnih djela – 13 počinili stariji maloljetnici starosti od 16 do 18 godina i jedno mlađi maloljetnik.

Tešićeva je naglasila da je u prošloj godini izvršeno i 20 krivičnih djela nad maloljetnim licima, a nadležnim tužilaštvima podneseni su izvještaji protiv 17 lica zbog krivičnih djela u kojima su oštećeni maloljetnici.

Prema njenim riječim, maloljetna lica oštećena su u krivičnim djelima tjelesna povreda, teške tjelesne povrede, polno nasilje nad djetetom, obljuba zloupotrebom položaja, ugrožavanje sigurnosti, oduzimanje maloljetnog lica, nasilje u porodici, ugrožavanje javnog saobraća i teška krađa i krađa.

„U prošloj godini evidentirano je 17 lica koja su počinila krivična djela u kojima su oštećeni maloljetnici, od kojih je pet maloljetnika i tri povratnika u vršenju krivičnih djela“, navela je Tešićeva.

Tešićeva ističe da su, prema starosnoj strukturi maloljetnih lica koja su oštećena, djeca do 14 godina ili mlađi maloljetnici troje, te devetoro starijih maloljetnika.

„Posljedice ovih krivičnih djela su, uglavnom, materijalna šteta, ugrožena bezbjednost, strah, stid“, naglasila je Tešićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare