Manje saobraćajnih nesreća

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine dogodilo se 220 saobraćajnih udesa, što je za 31 udes ili 12,3 odsto manje nego u istom periodu lani, rekla je Srni portparolka Centra Danka Tešić.

Tešićeva je istakla da je u prva tri mjeseca ove godine u udesima jedno lice poginulo, 11 je teže povrijeđeno, a 26 lakše, dok je u istom periodu prošle godine dvoje lica smrtno stradalo, 17 teže povrijeđeno, a 48 lakše.

Ona je naglasila da je u saobraćajnim udesima u prva tri mjeseca ove godine učestvovalo 427 vozila.

Najčešći uzroci saobraćajnih udesa su radnje vozilom u saobraćaju i brzina neprilagođena uslovima puta, što je uzrokovalo 132 udesa ili 60 odsto, rekla je ona i dodala da su alkohol i droga uzrok u 20 saobraćajnih udesa.

Tešićeva je naglasila da se nesreće najčešće događaju na magistralnim putevima vikendom, i to po danu od 12.00 do 20.00 časova.

Ona je naglasila da je u prva tri mjeseca u toku redovnih aktivnosti policija evidentirala 5.657 prekršaja u saobraćaju, te protiv 5.403 lica podnijela nadležnim sudovima 87 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i građanima izdala 5.257 prekršajnih naloga.

Prema njenim riječima, kontrolisano je 8.347 putničkih vozila i iz saobraćaja isključeno 416 vozača ili 34 odsto manje nego u istom periodu lani. Vozači su u 353 slučaja ili 85 odsto isključivani zbog vožnje pod dejstvom alkohola i droga, u 50 slučajeva zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava i iz ostalih razloga u 13 slučajeva.

Tešićeva je rekla da je u ovom periodu isključeno i 101 vozilo ili 48 odsto manje nego lani, a najčešće zbog isteka registracije i tehničke neispravnost vozila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare