“Malom Zejtinliku” dati status koji mu pripada

0

SOKOLAC – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević rekla je da će biti nastavljene aktivnosti kako bi Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu bilo uvršteno na listu spomen-obilježja od interesa za Srpsku, odnosno da bude kulturno dobro Republike Srpske najviše kategorije.

Jovičevićeva je danas upoznala članove Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije o aktivnostima na donošenju odluke o davanju saglasnosti na listu spomenika i spomen-obilježja od značaja za Republiku Srpsku.

Ona je podsjetila da su inicijative za dobijanje posebnog statusa za Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” pokrenuli lokalna uprava i Boračka organizacija opštine Sokolac prije nekoliko godina.

Jovičevićeva je navela da je uz nastojanje da “Mali Zejtinlik” bude uvršten u kategoriju spomen-obilježja od važnosti za Republiku Srpsku paralelno tražila i poseban status za spomen-obilježja u Miljevićima i na Veljinama u Istočnom Novom Sarajevu, koja su uvrštena u kategoriju spomen-obilježja od važnosti za određeno područje.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske donijela je odluku prema kojoj su spomenici i spomen-obilježja podijeljeni na kategorije prema vremenu dešavanja, odnosno na spomenike iz Prvog, iz Drugog svjetskog i posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kada je riječ o važnosti, spomen-obilježja su podijeljena na spomenike od važnosti za Republiku Srpsku i na spomenike od važnosti za određeno područje.

Ona je podsjetila da su prošle sedmice predstavnici republičkog Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa bili u posjeti opštini Sokolac i da su obišli Vojničko spomen-groblje, te dodala da je to pravni osnov da se ide dalje u nastojanju da “Mali Zejtinlik” bude uvršten na listu spomen-obilježja od interesa za Srpsku, odnosno za kulturno dobro najviše kategorije.

“Pozivam sve odbornike opština i predstavnike boračkih organizaicja Sarajevsko-romanijske regije da ostanemo na tragu ove informacije i da u opštinske budžete ugrade sredstva za rekonstrukciju i čuvanje pomenutih spomen-obilježja na Sokocu, Miljevićima i Veljinama”, istakla je Jovičevićeva.

Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 985 boraca poginulih na području opština u okolini Sarajeva, koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments