Mališani sadili jagode

0

MILIĆI – Mališani iz obdaništa „Poletarac“ u Milićima danas su pripremali zemljište i sadili jagode u okviru realizacije projekta „Izaberi pravo – rasti zdravo“, koji sprovodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sa predškolskim ustanovama, a do kraja sedmice posadiće i druge vrste povrća i voća, rekla je Srni direktor ove ustanove LJubinka Savić.

Ona je navela da su u projektu Instituta za javno zdravstvo od 2016. godine i da uče djecu o zdravim namirnicama u ishrani.

„Cilj je da od najranijeg doba djeca uoče razliku između biljaka, da ih sami zasade, njeguju i na kraju uberu plod svoga rada, hraneći se zdravo“, istakla je Savićeva.

Ona je navela da su 2019. imali svoju baštu, ali da prošle godine nisu radili zbog epidemiološke situacije, te da je izostalo i edukovanje djece u tom segmentu.

„Djeca sada imaju priliku da se u bašti obdaništa druže, razvijaju i nauče mnogo toga o zdravom načinu života“, rekla je Savićeva.

U susret Vaskrsu djeca iz „Poletarca“ zajedno sa vaspitačima crtaju i boje jaja raznim tehnikama, a danas su pravili medena jaja. Savićeva je najavila da će tokom sedmice realizovati niz aktivnosti u vezi sa Vaskrsom.

„Kuvarica je danas napravila medenu koru, isjekla je u obliku jaja, premazala sa šlagom i šećerom u prahu i premazala prehrambenim bojama i te medenjake će djeca ponijeti kući da i roditelji vide kreativnost svojih najmlađih“, navela je ona.

Petogodišnji Nikola Simić rekao je da je uživao u pravljenju medenjaka i da mnogo voli da ih jede, a posebno da ih pravi.

„Na medenjaku je moje ime, to ću da nosim kući, možda ću da pojedem ili da sačuvam“, naveo je Nikola.

NJegov vršnjak Luka Lalović mnogo voli da se druži sa drugarima i da dočekuje Vaskrs jer voli da farba jaja i uči vaskršnje pjesmice.

„Ovdje nam je lijepo, radimo svašta. Učimo, kopamo baštu, pravimo medena jaja, mnogo je lijepo kod nas kada treba da bude Vaskrs“, rekao je Luka.

Obdanište „Poletarac“ u Milićima trenutno pohađa 65 djece.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare