Malešević pozvao roditelje bošnjake da puste djecu na nastavu

0
Malešević pozvao roditelje bošnjake da puste djecu na nastavu

ZVORNIK – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević pozvao je danas roditelje 16 bošnjačke djece da im dozvole da pohađaju nastavu u područnom odjeljenju osnovne škole u Liplju, kod Zvornika, a da se pitanje jezika rješava u institucijama sistema.

„Postoje institucije Republike Srpske koje rješavaju probleme, a bojkot nastave učenika bošnjačke nacionalnosti na zahtjev njihovih roditelja, to sigurno neće riješiti“, rekao je novinarima Malešević nakon sastanka sa roditeljima bošnjačke djece koja bojkotuju nastavu u područnom odjeljenju Liplje kod Zvornika od 22. januara.

Ističući da je veoma bitno da djeca idu u školu, Malešević je rekao da mu je žao što su djeca najveći gubitnici i što su dovedena danas na sastanak da slušaju probleme koje izazivaju odrasli.

Naglašavajući da nije postignut dogovor sa roditeljima da djeca krenu u školu, Malešević je još jednom pozvao roditelje da se problemi rješavaju u institucijama, a da djeca krenu u školu.

Direktor zvorničke Osnovne škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović rekao je da samo područno odjeljenje u Liplju, koje ima 16 učenika, bojkotuje nastavu od početka drugog polugodišta, dok ostala područna odjeljenja ove škole u Diviču, Kula Gradu i Snagovu redovno izvode nastavu.

On je pozvao roditelje da dozvole djeci da od sutra krenu na nastavu, jer je već izgubljeno mnogo vremena.

„Ako ovih dana ne krenu na nastavu, izgubiće godinu jer je mnogo vremena prošlo u bojkotu nastave, pa neće stići da nadokande izgubljeno gradivo“, rekao je Petrović.

On je podsjetio da se u ostalim osnovnim školama na području Zvornika nastava izvodi redovno.

Predstavnici roditelja čija djeca bojkotuju nastavu rekli su da će večeras odlučiti da li će dozvoliti djeci da idu u školu.

Razlog bojkota je to što roditelji bošnjačke djece traže da se u đačke knjižice upisuje „bosanski jezik“, umjesto jezik bošnjačkog naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare