Maksimović i Vodolazkin opravdali visoke kriterijume „Velike nagrade Ivo Andrić“

0

BEOGRAD – Srpski pjesnik Miroslav Maksimović i ruski pisac Jevgenij Vodolazkin, dobitnici ovogodišnje „Velike nagrade Ivo Andrić“ opravdali su visoke kriterijume i nastavili kontinuitet književnih visina koje su dostigli prethodni laureti ovog prestižnog priznanja koje dodjeljuje Andrićev institut, jedinstevna je odluka tročlanog žirija.

Žiri u sastavu Milo Lompar, Slađana Ilić i Želidrag Nikčević donio je jednoglasno odluku da „Veliku nagradu Ivo Andrić“ za životno djelo dodijeli Maksimoviću čija poezija sadrži motiv i teme koji su u vezi sa životom modernog čovjeka, kao i sa životnim radostima i teškoćama.

„NJegov opus sadrži i autopoetičke motive i teme, svest o prirodi pesme i pevanja, ali i uspostavljanja odnosa između visokoosetljivog bića pesnika i sveta u kojem je zatečen“, navela je Ilićeva, obrazloživši odluku žirija.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da je Maksimović jedan od najznačjanijih savremenih srpskih pjesnika, što je potvrdio brojnim zbirkama pjesama i keigama eseja.

Dobitnik je Brankove nagrade, kao i nagrada nazvanih po književnim velikanima Milanu Rakiću, Isidori Sekulić, Branku Ćopiću, Branku Miljkoviću, Vladislavu Petkoviću Disu, Skenderu Kulenoviću i Vasku Popi.

Žiri smatra da je i ruski pisac Jevgenij Vodolazkin svojim djelom zavrijedio laskavo priznanje Andrićevog instituta za roman, koje su prije njega dobili velikani poput Petera Handkea i Zahara Prilepina.

Vodolazkin je, jednoglasnom odlukom žirija, nagrađen za roman „Brizbejn“, koji prati odrstanje i život glavnog junaka Gleba Janovskog, Rusa odraslog u Kijevu, koji je postao virtuoz na gitari, ali je na vrhuncu karijere izgubio da svira zbog Parkinsonove bolesti.

„Kompleknost i slojevitost romana upućuju na značajne motive kao što su odrastanje visokoosetljivog dečaka Gleba u krnjoj porodici i njegov celoživotni odnos sa ocem i majkom. U ovom romanu Vodolazkin, kako je rekao u jednom intervjuu, pokazuje da se bez smrti ne može objasniti bilo šta, jer je ona deo života i razmišljanje o njoj čoveku moće dati snagu za novo delanje“, navodi se u obrazloženju odluke.

Član žirija za dodjelu nagrade Želidrag Nikčević rekao je da je Vodolazkin jedan od najznačjnih savremenih ruskih pisaca, koga su u Evropi zvali „ruskim Ekom“ i „ruskim Servantesom“, na šta se Vodolazkin pobunio, jer tako velikoj kulturi kao što je ruska ne priliči da je na taj način upoređuju.

On je istakao da je Vodolazkin počeo da piše u 40. godini, jer se, kako je sam naveo, do tada pripremao da bude ozviljan stvaralac.

Osim „Brizbejna“, opus ovog ruskog pisca rođenog u Kijevu čine i omani „Lavr“, „Solovjov i Larionov“, „Kuća i ostravo, ili oruđe jezika“ i „Avijatičar“.

„Velika nagrada Ivo Andrić“ dodjeljuje se od 2015. godine, kada su nagrađeni Matija Bećković i Vladimir Kecmanović, a nakon njih laureati su bili Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Dragoslav Mihailović, Guzelj Jahina, Milovan Danojlić i Peter Handke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare