Majkić: Sarajevo i Pale nisu i nikada neće biti jedno

0

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da su mnogi koji su digli ruku protiv Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ još jednom ovjerili Ustav BiH po kojem Sarajevo i Pale ne samo da nisu jedno, nego to više nikada i neće biti.„Republika Srpska više nema šta da čeka.

Put ka njenoj budućnosti vodi samo jednim tragom“, poručila je Majkićeva.

Majkićeva je za protal „SNSD Info“ istakla da odbijanje poslanika iz Federacije BiH /FBiH/ da glasaju za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o JMB potvrđuje da oni neće ili ne žele da znaju da je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma nastala nova BiH, sa novom unutrašnjom strukturom, koja podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ona je rekla da se na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda – Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, dogodilo upravo ono što se naslućivalo danima.

„Naime, Savjet ministara BiH predložio je navedeni Prijedlog zakona u uvjerenju da će se njegovim usvajanjem implementirati Odluka Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da član 5. Zakona o JMB nije u skladu sa članom I/2 Ustava BiH, te naložio da se to otkloni u roku od šest mjeseci.

Ustavni sud BiH, svojim Rješenjem o neizvršenju, nije sam promijenio nazive opština u BiH i tako proveo svoju Odluku, što je ponekad činio, nego nas je time podstakao da se registraciona područja urede na Ustavom i zakonom zasnovan način. Ali, uzalud“, naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, osnovni razlog zbog kojeg su političke partije iz FBiH glasale protiv ovog prijedloga zakona je u činjenici da registraciona područja koja su u njemu navedena odgovaraju ustavnoj strukturi BiH baziranoj na Dejtonskom mirovnom sporazumu i što su prilagođena teritorijalnoj organizaciji BiH.

„Djeluje nevjerovatno, ali političke partije iz FBiH nisu podržale predloženi zakon Savjeta ministara, jer se isti razlikovao od njihovog ranijeg prijedloga kojim su registraciona područja preuzeta u identičnom obliku iz zakona bivše Jugoslavije“, istakla je Majkićeva.

Ona je ocijenila da je teško objasniti da upravo oni koji su najviše učinili na rušenju bivše države danas slave njene praznike i prepisuju njene zakone kao da se u međuvremenu nije dogodio rat, kao da i dalje vlada „bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti“ i kao da se Dejtonski sporazum odnosi na nekog drugog u našem okruženju.

„Ali, to je samo `dok se vlasi ne dosjete`. Jer, kako inače objasniti komentare medija iz FBiH da je Republika Srpska protiv zakona o JMB jer `ne želi da Sarajevo i Pale budu zajedno`. Ili, komentar da ministar civilnih poslova traži da se `opštine i gradovi, koji pripadaju teritoriji Republike Srpske, razdvoje od onih u FBiH`. Kao, sada su zajedno, a ministar bi ih cijepao“, istakla je Majkićeva.

Na pitanje šta ova situacija govori o BiH, Majkićeva je rekla da bi se, da se ovo događalo 1995. godine, prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nekako moglo i razumijeti, ali da 18 godina od tada upućivati one koji neće ili ne žele da znaju da je tada nastala nova BiH, sa novom unutrašnjom strukturom, koja podrzumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nije svrsishodno.

„Treba ih ostaviti u snu iz koga se još nisu probudili. Na sreću, mnogi koji su danas digli ruku protiv ovog prijedloga zakona još jednom su ovjerili Ustav ove zemlje po kojem Sarajevo i Pale ne samo da nisu jedno, nego da to više nikada i neće biti. Otuda, Republika Srpska više nema šta da čeka. Put ka njenoj budućnosti vodi samo jednim tragom“, poručila je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare