Мајдов: Желим што дуже да останем у џудоу

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Џудиста из Источног Сарајева Немања Мајдов, који је 10 година у самом врху овог спорта, рекао је да је џудо оно што га испуњава и чини срећним, да му је циљ да што дуже остане у томе и својим успјесима усрећује српски народ, а у Републику Српску донесе што више медаља.

Мајдов, који наступа под заставом Србије, у интервјуу Срни изјавио је да му је недавно освојена златна медаља на Гренд слему у Абу Дабију итекако била потребна у овом тренутку, из много разлога, а један од њих је и оперција кољена коју је имао ове године.

„Три мјесеца послије операције вратио сам се у свом стилу, најсјајнијем, освојио сам злато на Гренд слему. То је моја девета медаља са Гренд слемова, друга златна, а покушавам да, колико год резултата освојио, изнова освојам што више и усрећујем српски народ широм свијета“, рекао је Мајдов.

Он је додао да је овом побједом освојио и 1.000 бодова за Олимпијске игре у Паризу сљедеће године, што је веома битно, јер се бодови у овом спорту бране до маја наредне године.

„У џудоу двије године се скупљају бодови и нема онога освојио си медаљу, па си узео норму. Тако да из свих ових разлога ова медаља је дошла у право вријеме. Борио сам се на Свету Петку и обично увијек када се борим на неки велики светац и освојим најсјајније одличје“, рекао је Мајдов.

Мајдов истиче да породица и вјера иду заједно. „Јер какав неко може да буде вјерник, ако нема здраву породицу, односно, каква је здрава породица ако нема вјеру“, додао је Мајдов.

Он је рекао да је рођење сина Лазара за њега једна од највећих мотивација и нешто најљепше што му се догодило у животу, те да сваки дан када се пробуди види свјетску медаљу поред себе и то му даје ново „гориво“ да жели све успјехе да понови пред очима д‌јетета.

„Не желим да му причам ко му је тата био, већ да он то види сам, да нађе мотивацију у мени и да акобогда буде бољи од мене. Нећу га оптерећивати тиме, он ће да бира свој пут“, додао је Мајдов.

Мајдов је напоменуо да је џудо тежак спорт и да они који се баве тиме имају доста одрицања и жртвовања, мада то, како каже, можда се стране не д‌јелује тако.

Он је додао да се обично виде само љепше стране овог спорта, али да је веома тежак живот професионалног џудисте.

Мајдов је навео да тренира по шест часова дневно, да је имао неколико повреда, седам операција, те да све то није само стрес њему, него и његовим родитељима, јер је цијела породица у томе.

„Није лагано, али је часно. Да бирам мој живот испочетка, поново бих изабрао овај. Бог ми је предодредио да се бавим овим. Мој циљ је да тренирам џудо, да прославим моју земљу кроз то и да што више тог знања пренесем д‌јеци, будућим насљедницима“, рекао је Мајдов.

Он је оцијенио да држава треба више да улаже у спорт и тако омогући д‌јеци да одрастају на здрав начин, јер спорт уједињује људе.

Мајдов је навео да се од спорта тешко може живјети, те да је за то потребно бити међу топ пет или десет најбољих.

„Бити топ 10 је веома тешко, а за то је потребна константна подршка. За моје успјехе борио сам се заједно са мојим родитељима, уз помоћ кредита, касније сам добио и подршку институција, али волио бих да та подршка буде већа. Не мени, већ будућим генерацијама које долазе“, рекао је Мајдов.

Мајдов је нагласио да је освајање титуле свјетског првака у џудоу 2017. године резултат цијеле његове породице, јер су се сви посветили томе.

„Дошли смо до свјетског трона, то јесте нешто највише у овом спорту и то сам постигао са 21 годином, али није било вријеме да завршавам каријеру“, рекао је Мајдов и додао да му је та титула промијенила каријеру.

Он је напоменуо да је и прије тога био два пута првак Европе, јуниорски.

„Мој највећи резултат, по мом мишљењу, је то што сам 10 година стално у врху, од кадета до сениора. Освојио сам седам европских, девет Гренд слем, двије свјетске медаље и то је оно што мене чини најсрећнијим и најпоноснијим, што сам константно у врху. То је оно што се највише цијени у нашем спорту ако то гледамо код професионалаца“, истакао је Мајдов.

Он је додао да је освојио и Мастерс медаљу, прву у историји Србије, 2019. године у Кини.

„У овом спорту између гренд слемова, првенства свијета, Олимпијских игара нема пуно разлике. То су све исти људи и са истим људима се боримо. Нас топ 20 на свијету се међусобно побјеђујемо. Ово је један од најтежих спортова, али и највеће поштовање између спортиста се проналази управо у борилачким спортовима“, рекао је Мајдов.

Он је напоменуо да је прије двије године покренут џудо камп „Мајдов академија“ с циљем окупљања најбољих џудиста свијета који ће уз њега, његовог брата Стефана и оца Љубишу учити д‌јецу џудоу, а ове године то су били великани овог спорта из Јапана Наохиса Такато, а из Азербејџана Рустам Орујов.

„То је нешто што овд‌је нисам имао као мали. То је један од најљепших пројеката које сам радио у животу“, навео је Мајдов, напомињући да су ове године на Академији учествовале 23 земље, више од 750 џудиста, 180 тренера уз присуство више од 300 родитеља.

Мајдов је подсјетио да је ове године покровитељ манифестације био предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је д‌јеци до 15 година из Српске омогућио бесплатно учешће.

„То је велика ствар. Хвала му на томе, то цијеним, а вјерујем и д‌јеца, јер су имала прилику да упознају своје узоре, много тога науче и сви већ питају када ће бити сљедећа академија“, рекао је Мајдов.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare