Lukić: Za sada postoji dovoljno zaliha krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Sarajevsko-romanijske regije postoji dovoljno zaliha krvi, iako je virus korona uticao na sve aspekte života i najviše pogodio zdravstveni sektor, izjavila je Srni Jelena Stojanović Lukić, šef Službe za transfuziologiju u Bolnici „Srbija“ koja bi od danas trebalo da počne rad u novoj zgradi.

„Zalihe postoje zahvaljujući našim dobrovoljnim davaocima koji vode računa o tome da dođu i daruju krv, jer shvataju koliko je to važno za cijelu zajednicu, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju. Do sada nismo imali većih problema, a osim toga možemo i da u okviru zavoda razmjenjujemo krv sa drugim službama“, navela je Lukićeva.

Ona je podsjetila da je Služba transfuzije u Kasindolu osnovana 1992. godine uporedo sa osnivanjem Opšte bolnice i pratila je njen razvoj i rast, te su postojali zahtjevi i za njeno unapređenje, a kada je prije dvije godine otvorena Bolnica „Srbija“ Služba transfuzije ostala je u staroj zgradi, koja nije bila namjenska, te je odlaskom drugih službi rad postao još teži.

„Dolaskom na mjesto direktora Bolnice Nebojše Šešlije obratila sam mu se i izložila problem teškog funkcionisanja službe u neadekvatnom prostoru i on je veoma brzo pronašao rješenje. Započeta je adaptacija zgrade, tako da je u toku preseljenje i od danas počinjemo sa radom u novoj zgradi“, istakla je Lukićeva.

Ona dodaje da sada Služba za transfuziologiju ima odlične uslove i raspolaže sa 335 metara kvadratnih prostora za rad.

„Veliku zahvalnost dugujemo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je obezbijedio sredstva, i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite koji su nas snabdjeli novom opremom. I načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i narodni poslanik Nataša Kulašinac su pomogli u realizaciji ovog projekta. I ne samo to, oni već dugi niz godina učestvuju u rješavanju određenih tehničkih problema koji se jave tokom našeg rada“, naglasila je Lukićeva.

Ona je dodala da se ide korak po korak, tako da se razgovara da u narednom periodu u okviru unapređenja usluga ove službe bude zaposlen dodatni kadar, prvenstveno srednji medicinski.

Lukićeva je istakla da je razvoj transfuziologije, kao jedne od bazičnih grana medicine, preduslov za razvoj svih hirurških i nehirurških grana.

Ona je naglasila da je kod transfuzijske medicine pažnja, osim na pacijenta, usmjerena i na zdrave ljude, odnosno dobrovoljne davaoce krvi, koji su nacionalno blago zemlje, što bi uvijek trebalo da se ističe i ponavlja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare