Lukač: CJB Istočno Sarajevo će biti preseljen u Lukavicu jer je tamo više stanovnika i kriminalaca

0

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas nakon sjednice Kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske u Banjaluci da su analize pokazale da Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo treba da bude smješten u Istočnom Novom Sarajevu, jer „su sva dešavanja u bezbjednosnom smislu na tom području“, te da je potrebno prilagođavati se uslovima na terenu.

Lukač je istakao da CJB Istočno Sarajevo mora biti lociran tamo gdje će se držati pod kontrolom bezbjednosna situacija i mogu postići najbolji rezultati u zaštiti lica i imovine.

„Sva dešavanja u bezbjednosnom smislu uglavnom su u Istočnom Novom Sarajevu, jer je naslonjeno na grad Sarajevo. Ta međuentitetska linija je duga 15 kilometara, tamo su veliki broj kontakata lica iz oba entiteta i prelazaka te linije, pa i kriminalaca koji ne poznaju granice“, rekao je Lukač za medije danas u Banjaluci, a prenijela je Srna.

Lukač je naglasio da nisu tačne informacije u medijima da je smanjen broj policajaca, pojasnivši da će na području opštine Pale, gdje je sada smješten CJB, biti locirana stanica javne bezbjednosti koja će biti ojačana novom jedinicom za podršku i odjeljenjem saobraćajne policije.

„Apsolutno smo sigurni da će oni moći da kontrolišu sva dešavanja na području opštine Pale i okruženja na takav način“, naglasio je Lukač.

Lukač: Većina stanovništva živi u Istočnom Novom Sarajevu

Dragan Lukač je izjavio novinarima u Banjaluci da i većina stanovništva živi u Istočnom Novom Sarajevu iako je prema posljednjem popisu stanovništva utvrđeno da u toj opštini živi svega 17% stanovništva Grada Istočno Sarajevo, a u Palama 34%.

Ako je Lukač mislio na opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu u kojima živi zajedno oko 41% stanovništva Grada Istočno Sarajevo, pitanje je da li bi ova konstatacija ponovo bila tačna.

Stopa kriminaliteta najveća u Palama

Na području u nadležnosti Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine registrovano je 218 krivičnih djela, što je za 17,84 odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine, a iz CJB Istočno Sarajevo je ocjenjeno da je stanje bezbjednosti na ovom području zadovoljavajuće.

Najviše krivičnih djela registrovano je na području koje pokriva Stanice policije Pale, i taj broj se procentualno kreće oko 22% svih krivičnih djela na području koje pokriva CJB Istočno Sarajevo, što je za oko 6% više nego na području koje pokriva Stanice javne bezbjednosti Istočno Novo Sarajevo. Na području opštine Pale desilo se i najviše slučajeva teških krivičnih djela.

Da li ste zadovoljni stanjem bezbjednosti u Palama?

{acepolls 1}

Eventualnom selidbom CJB IS se nastavlja deinstitucionalizacija Pala

Eventualno preseljenje Centra Javne bezbjednosti Istočno Sarajevo iz Pala u Lukavicu bi bio odlazak još jedne institucije koja je osnovana u Palama, nakon Vlade Republike Srpske i njenih organa, Narodne skupštine, Srpske radio televizije, novinske agencije SRNA…

„Sve veće institucije u Republici Srpskoj su nastale na Palama i veliki broj njih je uticajem raznih faktora otišao iz Pala. Ministarstvo i Vlada određuju sjedište republičkih organa i jedino oni će biti odgovorni ako republičke institucije odu iz Pala, odnosno stranke koje su trenutno vladajuće na republičkom nivou“, izjavio je prethodno na konferenciju za novinare načelnik Opštine Pale Miodrag Kovačević.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je najavio da opština Pale još uvijek nije uzela u razmatranje istupanje iz sastava Grada Istočno Sarajevo, ali to nije isključeno.

Opštinu Pale u budućnosti vidim kao?

{acepolls 2}

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare