„Lučini književni susreti“ privukli veliki broj ljubitelja pisane riječi

0

VLASENICA – Manifestacija „Lučini književni susreti“ otvorena je večeras u Narodnoj biblioteci u Vlasenici promocijom knjige „Hristova jagnjad“ autora Aćima Todorovića.

Todorović je rekao novinarima da je knjiga „Hristova jagnjad“ zbirka poezije kombinovana sa istorijskim proznim tekstovima određenih događaja i stradanja srpskog naroda u 20. vijeku, kao i da je u knjizi koristio neke istorijske stradalničke situacije.

„Napisao sam `Sonetni vijenac` posvećen jasenovačkim mučenicima, pomenuo Rogosiju gdje se nalazi spomen-obilježje za 29 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, Korićku jamu, Prebilovce, bombardovanje Srbije, `Oluju` i mnoga druga stratišta“, naveo je Todorović, koji je predsjednik vlaseničkog Književnog kluba „Luča“.

Todorović je rekao da je Udruženje književnika iz Srbije „Sunčani breg“, dodijelilo prvu nagradu knjizi „Hristova jagnjad“, za najbolju knjigu u ovoj godini.

„Nadam se da će ova knjiga u budućnosti dobiti veliki značaj kod srpskog naroda“, naveo je Todorović.

Jedan od recenzenata profesor Miomir Milinković iz Beograda izjavio je da je sa stanovišta književne istorije, knjiga dokumentarna građa, svjedočanstvo o istoriji i stradanju srpskog naroda i srpske golgote tokom 20. vijeka, od Prvog svjetskog rata pa do sada.

„Autor je ovom knjigom stao u red velikih pjesnika koji su ovjekovječili golgotu srpskog naroda, kao što su Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Skender Kulenović i drugi. Knjiga koja je vrijedna pažnje“, rekao je Milinković.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, koji je finansijski pomogao izdavanje knjige i večeras zvanično otvorio „Lučine književne susrete“, istakao je ovakav dokument treba da ode u istoriju jer se ovdje radi o strašnim stradanjima Srba.

„Iz knjige može da se izvuče pouka koja će ostaviti dubok trag u svakom pojedincu, jer opisuje ono što nikada ne smijemo zaboraviti, a to je naša istorija koja je bila prilično teška, gdje se srpski narod patio da bi opstao“, rekao je Kraljević.

Aćim Todorović do sada je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama u Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji.

Manifestacija „Lučini književni susreti“ završava se sutra posjetom groblju boraca Šumadijske divizije poginulih u Prvom svjetskom ratu na planini Javor kod Vlasenice, gdje će biti održan istorijski čas, nakon toga planirana je posjeta manastiru Lovnica u Šekovićima, te književno veče u Narodnoj biblioteci.

Pokrovitelj manifestacije su opština Vlasenica i načelnik Miroslav Kraljević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare