Лучић: Знатно повољнија ситуација у Српској него у ФБиХ

0

БАЊАЛУКА – Економиста Бојан Лучић изјавио је Срни да се из упоредне анализе цијена основних животних намирница, која је урађена у Влади Српске, може закључити да Република Српска има знатно повољнију ситуацију у односу на Федерацију БиХ /ФБиХ/.

„Колико видимо, цијене основних животних намирница су у најлошијем случају исте са оним у ФБиХ, а често и знатно повољније. Осим тога, уредбом Владе, најнижа плата у Српској је 900 КМ наспрам 619 КМ колико је у ФБиХ. Податак који несумњиво говори да су грађани у Српској у повољнијем положају“, истакао је Лучић.

Он је додао да је економска ситуација, посматрајући овај аспект, за Српску боља у односу на ФБиХ, али да то не значи да не може и не треба да буде још боља и квалитетнија.

Лучић је рекао да политике распод‌јеле дохотка у домаћем економском систему тренутно дају позитивне економске резултате на макро нивоу.

„Податак да је реални економски раст од 2,4 одсто у посљедњем кварталу говори нам да се воде исправне политике. Нарочито уколико посматрамо Европу која не биљежи економски раст“, рекао је Лучић.

Он је нагласио да је минимална плата један од начина на који Влада Републике Српске жели да се избори и грађанима омогући очување реалног дохотка, односно да њеним повећањем намјерава да подигне стандард грађана, као и њихову куповну моћ.

„Чињеница је да у свијету влада глобална криза, да се најразвијеније земље ЕУ боре са инфлацијом и рецесијом и да не успјевају да пронађу универзална рјешања којима би премостили кризу. Ни Република Српска није изузетак, много је проблема, изазова и спољних утицаја на које не можемо да д‌јелујемо, али свакако да не треба губити наду и треба вјеровати у рјешења и методе које Влада доноси“, рекао је Лучић.

У Влади Републике Српске урађена је упоредна анализа цијена основних животних намирница која је показала да су цијене ниже у Српској него у ФБиХ.

На примјер, цијена килограма хљеба од брашна тип 500 у Српској износи 3.15 КМ, а у ФБиХ 3.82 КМ. Килограм пилећег меса – филе у Српској кошта 12.50 КМ, док је у ФБиХ 15 КМ, цијена замрзнутог грашка у Српској износи пет, док је у ФБиХ шест КМ, те пиринач у Српској кошта 4.20 КМ, а у ФБиХ 5.03 КМ.

За одређене намирнице су цијене исте, попут цијене купуса и чајне кобасице, што се може вид‌јети у табели прегледа цијена основних животних намирница у Републици Српској и ФБиХ, коју је Срна објавила.

„Разлика у цијени за неке производе је у неколико фенинга, осим за пасуљ и качкаваљ. Цијене осталих намирница су приближних износа или више у ФБиХ“, показала је анализа Владе.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare