Ломпар: Романи Гурне показују универзалност Андрићевог дела

0

АНДРИЋГРАД – Руководилац Од‌јељења за књижевност Андрићевог института Мило Ломпар рекао је данас, поводом уручења престижне Велике награде Иво Андрић нобеловцу Абдулразаку Гурну, да су његови романи унијели извјесне подударности и духовна прожимања и показали универзалност Андрићевог д‌јела.

„У нашој јавности име Абдулразака Гурне постало је познато преводом његова четири романа објављена после вести о добијању Нобелове награде за књижевност. Ти романи су нам показали универзалност дела нашег нобеловца и у исто време његову способност да кореспондира унутар хоризонта и идеја савременог света“, истакао је Ломпар у Андрићевом институту.

Он је навео да се у роману „Рај“ Абдулразака Гурне појављује једна од карактеристичних слика Андрићеве прозе, једна врста романа одрастања младића који се тражи унутар хоризонта укрштених свјетова којем припада.

Ломпар је додао да је ријеч о односу територије и човјека, једне врсте прожимања Занзибара и Танзаније са хоризонтима колонијалног свијета.

„Ту се сусрећу хришћани са муслиманима. Сусрети људи прожети су неповерењем, извесним подозрењем, трговачком коресподенцијом и за Андрића присутни моментом хуманистичког осведочавања у блискости. Ти мотиви у Гурнином роману после живота играју важну улогу, али овде се појављује шира позорница или платформа која уноси једну од прича карактеристичних за нашег нобеловца, а то је прича о породици“, истакао је Ломпар.

Према његовим ријечима, роман „Напуштање“ свједочи о мотиву љубави између странца и домороткиње, сусрету различитих искустава, сусрету тајних призора и еманципације унутар судбине јунакиње чија ће унука поновити њен удес.

„Извесно понављање које се везује за средину, околности, културна дејства показује шири модел и у хоризонту судбине која се понавља као људска константа. Тај универзалистички слој је карактеристичан за Андрића и био сам погођен чињеницом да поједини описи у делу нашег данашњег добитника, поједини покрети руком или главом имају нешто од притајеног наговештаја какав смо могли препознати у појединим ситуацијама наше књижевности. На тај начин наша књижевност појављује се као посредник са савременом духовном ситуацијом и у исто време са једном врстом искуства света које нам је Иво Андрић учинио тако присутним“, нагласио је Ломпар.

Уручење престижне Велике награде Иво Андрић централни је догађај традиционалних „Видовданских свечаности“ у Андрићграду.

Свечаном уручивању награде коју дод‌јељује Андрићев институт присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare