Ломпар: O совјетској епохи руске историје из различитих углова

0

АНДРИЋГРАД – Руководилац Од‌јељења за књижевност Андрићевог института Мило Ломпар изјавио је Срни да је на данашњем научном скупу у Андрићграду „Русија у совјетској епохи: друштво и књижевност“ из различитих углова освијетљена совјетска епоха руске историје.

Ломпар је навео да је о овој теми говорено из угла социолога, правника, књижевника и културних историчара.

Он је нагласио да је скуп у Андрићевом институту посвећен совјетској епохи руске историје и да су расвијетљене различите теме, међу којима је проблематичан одзив руске публике на мисао и д‌јело Александра Солжењицина, те употреба одређене симболике совјетске епохе у д‌јелу Данила Киша.

„Чули смо о статусу и прогањању Руске цркве у советској епохи, чули смо нешто о емигрантима из царске Русије и емигрантима совјетске епохе. Осветљено је нешто што је осликавало континуитет руске историје, покушај да се осмисли искуство комунизма и совјетизма као део дугог кретања руског народа и руске културе кроз време, а са друге стране приказани су појединачни моменти у судбинама одређених људи“, рекао је Ломпар.

Он је напоменуо да ће реферати са овог скупа бити приказани у зборнику и да ће показати да је била присутна различитост тема и садржаја, а тако и различитост мишљења.

Дводневни научни скуп који је окупио професоре, научнике и истраживаче из Србије и Републике Српске одржава се у организацији Од‌јељења за књижевност и друштвене науке Андрићевог института.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare