Lokalne zajednice nezadovoljne izmjenom zakona o šumama

0

U Republici Srpskoj potrebno je donijeti novi zakon o šumama Srpske, gotovo je jedinstven stav najvećeg broja načeklnika opština iz svih dijelova Republike Srpske koji su danas na Palama prisustvovali javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za resor šumarstva i lovstvo Goran Zubić rekao je da se očekivalo da će na javnim raspravama biti riječi o potencijalnom smanjenju izdvajanja od dobiti šumskih gazdinstava za lokalne zajednice.

„Nacrtom zakona nije u startu predviđeno mijenjanje ovog procenta rente prema opštinama koja iznosi 10 odsto“, rekao je Zubić, ali i ukazao da iz JP „Šumarstvo“ smatraju da su ti nameti preveliki u odnosi na zemlje u okruženju gdje su ta izdvajanja od dva do tri odsto.

Načelnici opština traže da Vlada Republike Srpske obustavi javnu raspravu i povuče iz procedure Nacrt zakona, jer je „diskriminišući prema lokalnim zajednicama“.

Oni od predsjednika Zajednice opština i gradova Republike Srpske traže da zakaže sjednicu Saveza u roku od 10 dana kako bi Savez izašao sa svojim prijedlogom nacrta zakona o šumama koji bi zaštitio interese lokalnih zajednica.

Predstavnici lokalnih zajednica najviše primjedbi imaju na najavljeno smanjenje procenta izdvajanja od eksploatacije šume za opštine, pa najavljauju da će, ako Vlada Srpske ne prihvati stavove opština, tražiti da u Nacrt zakona o šumama bude uneseno da je obavezno izdvajanje za lokalne zajednice 20 odsto.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić naveo je da bi, ukoliko bi bilo usvojeno da procenat izdvajanja za opštine bude smanjen sa sadašnjih 10 na pet odsto, opštine koje imaju etate oko 100.000 metara kubnih izgubile oko 700.000 KM godišnje u budžetu.

Generalni sekretar Udruženja privatnih šumovlasnika Republike Srpske „Naša šuma“ Aleksandar Mrkobrada rekao je da u Srpskoj ima 275.000 privatnih šumovlasnika koji su vlasnici više od 33 odsto šuma u Republici Srpskoj.

Ekonomski ekspert Aleksa Milojević smatra da je zbog pogrešne svojine Srpska došla u situaciju da je ugroženo ogromno prirodno biogatstvo i da se od njega nema koristi.

„Ukoliko želimo da zaštitimo šume vlasništvo nad njima moramo da prenesemo na opštine“, smatra Milojević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare