Liturgijom počela proslava Spasovdana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svetom liturgijom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima i polaganjem cvijeća na centralnom krstu na Vojničkom groblju i u spomen-sobi poginulim borcima, počelo je obilježavanje Spasovdana, krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo.

Obilježavanju je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je čestitao slavu stanovnicima Istočnog Novog Sarajeva, Banjaluke, Nevesinja i svim građanima Srpske koji danas slave Spasovdan.

Mutabdžija je istakao da su ovi dani teški za sve u Republici Srpskoj i da se treba prisjetiti ljudskih vrijednosti, te podijeliti težinu trenutka sa građanima poplavljenih područja u Srpskoj.

On je naglasio da je opština Istočno Novo Sarajevo među prvima našla snage i organizatorskih sposobnosti da uputi pomoć stanovnicima Šekovića, Doboja i Bijeljine.

„To je dobar primjer da lokalne zajednice međusobno sarađuju, jedni drugima pomažu i da u najtežim trenucima prepoznajemo probleme jedni drugih“, rekao je Mutabdžija.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da se krsna slava i Dan opštine danas obilježavaju skromno zbog saosjećanja sa ljudima ugroženim poplavama, te izrazio žaljenje zbog žrtava tokom prirodne nepogode u Republici Srpskoj i BiH.

On je naglasio da je danas na Centralnom spomen-obilježju odata počast svima koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Ćosić je naveo da je opština Istočno Novo Sarajevo u protekloj godini pokrenula brojne aktivnosti, prije svega infrastrukturne, u svim mjesnim zajednicama da bi unaprijedila kvalitet života ljudi.

On je dodao da se u centru opštine gradi gradski park, završavaju se tenderske aktivnosti potrebne za proširenje Doma zdravlja, kreće se u aktivnosti izgradnje obdaništa, dječijih igrališta, uređenja saobraćajnica, kanalizacione mreže i niz drugih projekata.

Prema njegovim riječima, nastavljeni su i radovi na Galeriji Kućanski, koja će biti objekat višenamjenskog muzejskog tipa.

Ćosić je dodao da opština u svemu ima veliku podršku Vlade Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH.

On je napomenuo da je od prošlogodišnje proslave, uprkos ekonomskoj krizi, opština dočekala krsnu slavu sa dosta započetih projekata.

Slavski obred i ručak obaviće se su u restoranu „Bob“, a u 17.00 časova ispred zgrade opštine krenuće slavska litija.

Povodom krsne slave i Dana opštine sinoć je održana svečana akademija, a večeras u 20.00 časova u sportskoj dvorani „Slavija“ Kulturno-umjetničko društvo „Slavija“ održaće godišnji koncert.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare