Lingvisti o Andriću i srpskom jeziku

0
Lingvisti o Andriću i srpskom jeziku

VIŠEGRAD – U Andrićgradu počeo je dvodnevni naučni skup pod nazivom “Ivo Andrić i srpski jezik” koji je okupio lingviste iz Srbije i Republike Srpske.

U okviru naučnog skupa, koji se održava u Andrićevom institutu, biće obrađeno niz tema koje se tiču Andrićevih djela, među kojima su “Andrićevi stavovi o jeziku i stilu”, “Funkcija drugog u stilu Ive Andrića”, “Andrić u kontekstu književnosti za djecu”, “Andrić i živi govor”, “Ivo Andrić u nastavnim programima i čitankama za osnovnu i srednju školu”.

Profesor srpske književnosti Univerziteta u Kragujevcu Dragan Bošković istakao je da Andrić postaje norma srpske književnosti i jezika, te da je tu njegovo mjesto.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik pri Andrićevom institutu Miloš Kovačević rekao je da će se ovo odjeljenje baviti i Andrićevim odnosom prema srpskom jeziku.

“Andrić je najveći poznavalac i pisac srpskog jezika. Kada tako posmatrate Andrića, treba reći da će izučavanje srpskog jezika pokazati koliko je Srbima potreban ovakav Institut”, naglasio je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments