Lijek remdesivir nije registrovan u BiH, niti je u postupku registracije

0
Илустрација

BANJALUKA – Lijek remdesivir koji se koristi za liječenje oboljelih od virusa korona nije registrovan u BiH, a nije ni u postupku registracije lijeka, rečeno je Srni iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

„Postoji određen broj lijekova koji su registrovani u SAD i EU, koji za indikaciju imaju tretman kod pacijenata pozitivnih na kovid 19, sa rizikom od razvoja teškog oblika bolesti ili kod pacijenata sa upalom pluća i otežanim disanjem, kao što je i slučaj sa remdesivirom, ali Agencija nije zaprimila zahtjeve za registraciju ovih lijekova, za šta smo nadležni“, ističu iz ove institucije.

Iz Agencije su naglasili da postoji mogućnost da se ovi lijekovi uvoze interventno ili eventualno putem donacije, ali da su ovi poslovi u nadležnosti ministarstava zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH i Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta.

„Neregistrovani lijekovi mogu da se uvezu interventno, kada za to postoji opravdanost, koju ocjenjuju nadležna entitetska ministarstava zdravlja u slučaju zaprimanja ovakvih zahtjeva. Prema podacima kojima raspolažemo, ni na ovaj način nije bilo uvoza lijeka remdesivir“, pojašnjavaju iz Agencije.

Iz ove institucije su dodali da Agencija nije nadležna za nabavku lijekova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare