Liga pravih muškaraca – primjer za borbu protiv svih vrsta nasilja

0

ISTOČNO SARAJEVO – U organizaciji „Forum teatra“ i Lokalne akcione grupe večeras će u Istočnom Sarajevu biti predstavljeni članovi „Lige pravih muškaraca“, kao rezultat projekta čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja i nejednakosti u lokalnoj zajednici.

„Lokalna akciona grupa, sastavljena od predstavnika javnog, obrazovnog i civilnog sektora, nominovala je muškarce koji kroz svoj svakodnevni život i rad mogu poslužiti kao primjer drugima, koji ne opravdavaju nijedan oblik nasilja i svojim zalaganjem doprinose eliminaciji nejednakosti u lokalnim zajednicama za `Ligu pravih muškaraca` Istočno Sarajevo“, rekla je Srni koordinator ovog projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je dodala da će članovi „Lige pravih muškaraca“ biti predstavljeni u 19.00 časova u vili „Medžik SA“ u Tilavi.

Prema njenim riječima, „Liga pravih muškaraca“ predstavlja inicijativu ove lokalne zajednice da javnosti predstavi muškarce koji su primjer drugima, da istakne njihove kvalitete i podstakne mladiće i druge muškarce da slijede njihov primjer.

U toku aktivnosti sa članovima lokalne akcione grupe, ističe ona, shvatili smo da je neophodno da se u našoj lokalnoj zajednici identifikuju muškarci koji ne prihvataju stereotipne stavove, ne opravdavaju nijedan oblik nasilja i svojim zalaganjem doprinose eliminaciji nejednakosti, i to su pravi muškari.

Prema njenim riječima, organizacija iz koje dolazi, „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva vodeća je organizacija u prevenciji nasilja u Istočnom Sarajevu, kroz različite projekte, programe i inicijative.

„Promocija `Lige pravih muškaraca` predstavlja veliki korak u uključivanju predstavnika lokalne zajednice u planiranje i realizaciju sveobuhvatnog programa prevencije nasilja. Tokom marta ove godine, organizovali smo prve inicijalne konsultacije, kako bi u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima lokalne zajednice, identifikovali ključne oblasti i strategije preventivnog djelovanja u regiji Istočno Sarajevo“, naglašava Štifanićeva.

Jedan od muškaraca koji je prepoznat od lokalne akcione grupe kao osoba koja svojim djelovanjem doprinosi zdravoj lokalnoj zajednici Istočno Sarajevo bez nasilja jeste Dušan Pejić i nominovan je za člana „Lige pravih muškaraca“.

Prema njegovim riječima, pravi muškarac danas, između ostalog, mora biti obrazovan i otvoren za svaku vrstu usavršavanja.

„Kroz taj svoj duhovni razvoj on treba da spozna sebe, svoje vrline, ali naročito svoje mane i eventualne komplekse, koje potom odstranjuje. Tako postaje pravi, širok, otvoren, siguran oslonac svojoj ženi, ali i svima oko sebe. Samospoznaja ga lišava potrebe za nasiljem, a sve se to obavi kroz kvalitetno obrazovanje, naročito ono koje je vaninstitucionalno, lično. On stalno radi na sebi i tako, a ne nasiljem, gradi svoj autoritet i stiče poštovanje“, kaže Pejić.

Poštujući sve epidemiološke preporuke, na večerašnjem događaju, kao članovi Lige pravih muškaraca biće predstavljeni Dušan Pejić, Aleksandar Crkvenjaš, Milan Đurović, Igor Lukić, Mirko Čampara, Marinko Božović, Dejan Vukajlović i Luka Novosel, s ciljem promocije istinskih društvenih vrijednosti koje lokalna zajednica treba da slijedi i podržava.

Svi građani koji žele biti dio „Zajednica koje brinu“ dobrodošli su sa svojim prijedlozima, sugestijama i nominacijama osoba za „Ligu pravih muškaraca“ putem „Fejsbuk“ stranice https://www.facebook.com/gradbeznasilja, poručuju iz „Forum teatra“.

Ova aktivnost realizovana je u okviru UN Vomen projekta „Uključenost zajednica u smanjenje rodnih stereotipa i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a implementira Asocijacija „iks ipsilon“ sa partnerskim organizacijama.

(www.palelive.com / Srna / www.facebook.com/gradbeznasilja )

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments