Latinović: Kreditni aranžman sa Korejom za izgradnju Bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da će pitanje izgradnje Bolnice Istočno Sarajevo razriješiti jedna veća investicija koju Vlada Srpske planira kroz kreditni aranžman sa Republikom Korejom.
Latinović je napomenuo da je Vlada Republike Srpske sa Korejom imala tri kreditna aranžmana, a sada planira i četvrti.

On je istakao da bi aranžman „Koreja četiri“ trebalo da se odnosi na izgradnju bolnica u Doboju i Istočnom Sarajevu.

„Mi smo u fazi tehničkih priprema. Vlada Srpske je donijela zaključak kojim je dala saglasnost da se ide u pripremu tog projekta i sada predstoje pregovori sa Vladom Koreje i nadam se da će to biti dobro rješenje i za Bolnicu Istočno Sarajevo“, rekao je Latinović.

On je podsjetio da je u prethodnim godinama resorno ministarstvo provodilo niz aktivnosti na unapređenju stanja u zdravstvenim ustanovama i te aktivnosti su se odnosile na rekonstrukciju i izgradnju novih prostora, opremanje medicinskom opremom jer bez savremene medicinske opreme nemoguće je uraditi savremene medicinske usluge, kao i edukaciju zdravstvenih radnika bez kojih nema dobre zdravstvene usluge.

„Kada je riječ o Bolnici Istočno Sarajevo, naše aktivnosti su se odnosile na izgradnju nekih novih aspekata, pa je urađena nova hemodijaliza, određene rekonstrukcije paviljona bolnice, a vršena je i nabavka određene medicinske opreme, prije svega, za dijagnostičke procedure kao što je ultrazvučna oprema CT aparati, magnetna rezonanca“, istakao je Latinović.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat je bio posvećen stvaranju kadrovskog potencijala tako da su Bolnici Istočno Sarajevo date značajne specijalizacije iz različitih grana medicine i subspecijalizacije s ciljem da ova zdravstvena ustanova može pružiti potrebne zdravstvene usluge.

„Sada se nalazimo u fazi rekonstrukcije dijela bolnice koji će biti namijenjen za poliklinički rad i dijagnostičke procedure i ta investicija je oko 2,5 miliona KM i nadamo se u da će u ljetnim mjesecima biti završena“, dodao je Latinović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić podsjetio je da je Skupština grada donijela rezoluciju o izgradnji Bolnice Istočno Sarajevo jer je to „prioritet svih prioriteta“ što se tiče grada Istočno Sarajevo.

„Već duže vremena pokušavamo da objasnimo da nemamo više vremena za čekanje, bez obzira što je resorno ministarstvo u proteklom periodu izdvojilo dosta sredstava za ovu zdravstvenu ustanovu i njeno opremanje, ali uslovi u kojima se nlazi ta oprema i gdje borave bolesnici nisu primjereni čovjeku 21 vijeka“, rekao je Lučić.

Lučić je naglasio da je izgradnja Bolnice Istočno Sarajevo prvi red hitnosti, dodavši da će grad učestvovati u ovom projektu u skladu sa mogućnostima.

 

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare