Lani više udesa, ali manje stradalih

0

FOČA – Na području Policijske uprave Foča u 2019. godini u odnosu na 2018. smanjen je broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, dok je povećan broj saobraćajnih nezgoda.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare, načelnik ove uprave Velimir Kostović ocijenio je da je stanje bezbjednosti u minuloj godini bilo na zadovoljavajućem nivou.

On je naveo da su zabilježena 242 krivična djela, za osam odsto manje u odnosu na 2018. godinu, a za isti procenat smanjeno je narušavanje javnog reda i mira, tačnije sa 198 na 182.

„Evidentirano je jedno krivično djelo koje je dovelo do uznemirenja javnosti, a riječ je o nasilju u porodici na području opštine Foča, koje je za posljedicu imalo smrt jednog lica. Takođe, krajem godine imali smo dva događaja koja su dovela do blagog uznemirenja javnosti, a riječ je o nasilničkom ponašanju i teškim tjelesnim povredama“, rekao je Kostović.

On je napomenuo da je u 2019. godini pronađeno 227 migranata, što je za 37 odsto manje u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo 358.

„Nismo imali registrovanih krivičnih djela ni prekršaja počinjenih od migranata, ali smo imali prijave oštećenja imovine jer su oni ulazili u kuće koje su koristili za prenoćište za dalji nastavak puta prema Sarajevu i zemljama zapadne Evrope“, naveo je Kostović.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Foča Voislav Krunić rekao je da je 60 migranata bilo iz Sirije, 54 iz Pakistana i 43 iz Maroka, te da ih je najviše pronađeno na području opština Foča i Novo Goražde.

Krunić je naveo da je za 22 odsto povećan broj saobraćajnih nezgoda i to sa 257 u 2018. na 315 u 2019. godini, ali da je mnogo povoljnija njihova struktura.

„U prošloj godini u saobraćaju je poginulo jedno lice u odnosu na četiri stradala u 2018. godini. Povrijeđeno je ukupno 50 lica, a u 2018. ih je bilo čak 94, što je smanjenje za 47 odsto“, rekao je Krunić.

On je naveo da je policija u 2019. godini iz saobraćaja isključila 230 vozila, za 12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a za 21 odsto povećan je broj sankcionisanih vozača zbog isteka registracije vozila.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u fočanskoj Upravi Duško Tomović istakao je da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela u minuloj godini 90 odsto, a rasvijetljenost krivičnih djela od nepoznatog izvršioca 66 odsto.

Tomović je napomenuo da je Policijska uprava Foča imala zapažene rezultate u otkrivanju krivičnih djela u oblasti nelegalne proizvodnje i trgovine akciznim proizvodima.

„U zadnjem kvartalu godine realizovana je akcija kodnog naziva `Drina`, kada je zaplijenjena veća količina cigareta. Takođe, tokom 2019. godine nadležnim tužilaštvima smo protiv sedam lica podnijeli šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljene proizvodnje, te oduzeli veću količinu duvana i cigareta bez akciznih markica ukupne vrijednosti oko 500.000 KM, što je jedan od zapaženijih rezultata na području čitave Republike Srpske“, rekao je Tomović.

On je dodao da je i u 2019. godini nastavljena akcija „Dojava“, te da je podneseno 15 izvještaja protiv isto toliko lica osumnjičenih da su počinila krivična djela prevara i pranje novca.

Policijska uprava Foča zahvalila je svim republičkim i opštinskim institucijama i ustanovama, udruženjima građana, lokalnoj upravi, inspekcijskim organima, medijima i građanima koji su doprinijeli održavanju povoljnog stanja bezbjednosti u prethodnoj godini.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare