Lani deficit u budžetu iznosio 62.000 KM

0

ČAJNIČE – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Čajniče usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2013. godinu, koji je iznosio 2.180.000 KM.

Ova izrazito nerazvijena opština na istoku Srpske u prošloj godini imala je deficit u budžetu od 62.000 maraka koji će, prema odluci SO, koja je usvojena danas, biti pokriven tekućim sredstvima iz ove godine.

Predsjednik SO Čajniče Ilija Dačević rekao je da je do negativnog bilansa došlo zbog duga „Šuma Republike Srpske“, te manjeg priliva sredstava od PDV-a, ali da je deficit ipak manji u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 230.000 KM.

„`Šume Srpske` su nam u prošloj godini ostale dužne 160.000 KM, a manjak od PDV-a, u odnosu na planirana sredstva, je veći od 60.000 KM. Ni od Vlade Republike Srpske nismo dobili polovinu od planiranih sredstava na ime pomoći izrazito nerazvijenim opštinama“, istakao je Dačević.

On je rekao da će opština formirati stručni tim, čiji će zadatak biti da sa „Šumama Republike Srpske“ dogovori redovniju dinamiku naplate sredstava, koja opštini zakonski pripadaju od prodatih šumskih sortimenata.

„Od tih sredstava u najvećoj mjeri zavisi život ove lokalne zajednice u kojoj je šuma glavni prirodni resurs“, rekao je Dačević, uz konstataciju da je u budžetu u 2013. godini bilo veoma malo prostora za veće investicije, te da je budžet uglavnom socijalnog karaktera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare