Lakić: Premašili plan i ostvarili dobit od pola miliona KM

0

VIŠEGRAD – Hidroelektrana Višegrad proizvela je u 2016. godini 1.078 gigavat-časova električne energije, što je jedan od najboljih proizvodnih rezultata od početka rada i ostvarila dobit od pola miliona KM, rekao je Srni direktor Mile Lakić.
„Naš godišnji plan je 924 gigavat-časova, što pokazuje da smo prebacili plan proizvodnje za oko 17 odsto i rebalansirani plan za oko pet odsto“, naveo je Lakić.

On je istakao da je iskorištena povoljna hidrologija, a da je pogonska spremnost preduzeća bila na maksimalnom nivou.

Lakić je naglasio da Hidroelektranu Višegrad, i pored dobrog proizvodnog rezultata, ne prate finansijski pokazatelji jer bi bilo realno da imaju veću dobit koju bi mogli iskoristiti za investiranje u određene potrebe Hidroelektrane, pomaganje lokalnoj zajednici i ulaganja u razvoj Republike Srpske.

„Osnovni problemi sa kojima se susrećemo jeste najniža cijena za svaki proizveden kilovat-čas električne energije i ona je nekoliko puta niža od hidroelektrana koje se nalaze u Republici Srpskoj“, napomenuo je Lakić.

On je dodao da je dodatni problem smanjenje izvoza, odnosno povećanje potrošnje domaćih potrošača u Republici Srpskoj, tako da su smanjeni prihodi za oko tri i po miliona KM.

„Naša energija je isporučivana za domaće potrošače po cijeni od 1,43 feninga, a nije plasirana za izvoz, koji je u prošloj godini bio oko 7,5 feninga po kilovat-času električne energije“, napomenuo je Lakić.

On je rekao da je problem i u visokim potraživanjima za isporučenu električnu energiju, potraživanjima od matičnog preduzeća, koja su dostigla 94 miliona KM.

„I pored svih tih problema završni račun je urađen, neophodno je da se napravi revizija finansijskog izvještaja i mogu da istaknem da smo ostvarili dobit od 574.040 KM“, rekao je Lakić.

On je podsjetio da je osnovna i najveća investicija i u ovoj godini konsolidacija terena ispod brane Hidroelektrane Višegrad.

„Poslovi idu planiranom dinamikom, a planirano je da do juna budu radovi završeni, u skladu sa zadatim ciljevima“, naveo je Lakić i dodao da očekuje da će do juna biti formirano preduzeće koje će se baviti poslovima vezanim za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Lakić je dodao da ovo preduzeće zapošljava 265 radnika, a da je u trogodišnjem planu zapošljavanja planirano da Hidroelektrana ima 270 zaposlenih radnika, što govori o zaposlenju novih pet radnika, te da postoji nedostatak kvalitetnih elektroinženjera sa iskustvom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare