Lakić: Ostvareno 4 miliona KM dobiti

0

VIŠEGRAD – Hidroelektrana /HE/ „Višegrad“ prošle godina ostvarila je neto dobit od 3,96 miliona KM uprkos naglašenoj hidrološkoj oscilaciji i neznatno smanjenjom obimu ostvarene proizvodnje, rekao je direktor HE Mile Lakić. Lakić je naveo da je ovo preduzeće lani proizvelo 857,84 gigavat časova električne energije, što je za 20 odsto više od proizvodnje u 2011. godini.

„U prethodne četiri godine poslovali smo sa ukupnom dobiti većom od 22,5 miliona KM, što pokazuje da je ovaj period najuspješniji od kada radi HE `Višegrad`“, izjavio je Lakić za „Pres RS“.

Plan proizvodnje za ovu godinu iznosi 909 gigavat časova električne energije i, prema Lakićevim procjenama, realno je ostvariv.

„Zaključno sa prvom polovinom marta ove godine, ostvarena proizvodnja iznosi 310 gigavat časova, što čini prebačaj tekućeg godišnjeg plana za 29 odsto. Time smo obezbijedili značajne zalihe u proizvodnji i možemo biti optimisti da ćemo prebaciti plan za 2013. godinu“, rekao je Lakić.

On je istakao da je ove godine i u periodu do 2015. planiran najveći obim investiranja u dosadašnjem radu Hidroelektrane, procijenjen na oko 123,6 miliona KM.

HE „Višegrad“ zvanično je počela da radi 1989. godine i proizvela je 20.986 gigvat časova.

„Godišnji rekord ostvaren je 2010. godine, kada je ostvarena i najveća neto dobit u poslovanju od 10,97 miliona KM“, istakao je Lakić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare