„Kvadratura kruga“ o zločinu nad 6.000 Srba 1942. U Starom Brodu

4

VIŠEGRAD – U Starom Brodu nedaleko od Višegrada, gdje je prije 80 godina mučki ubijeno više od 6.000 Srba, ekipa Radio-televizije Srbije snimala je emisiju o ovom stravičnom zločinu.

Novinar Branko Stanković rekao je da ekipa emisije „Kvadratura kruga“ boravi u Višegradu sa namjerom da zabilježe trag o strašnom zločinu koji se desio 1942. godine.

„Moram da kažem da sam šokiran svim onim što sam saznao. To je da se čovjek naježi kada vidite skulpture u vodi koje kao su žive pred smrt koja je bila surova, jer su mnogi zaklani“, istakao je Stanković.

On je naglasio da će emisija o Starom Brodu biti emitovana pred Vaskrs, 23. aprila u 18.25 časova na Radio-televiziji Srbije.

Ekipa je boravila u Starom Brodu dva dana, gdje je snimila kompleks, arhitektu Novicu Motiku, sveštenika Dragana Vukotića i tri svjedoka.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, su u proljeće 1942. godine pokrenule ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH da bi ostvarili cilj – granicu NDH na Drini, a najmasovniji pokolj izvršen je na današnji dan u Starom Brodu kod Višegrada.

Tokom ove ofanzive, mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

U mjestu Stari Brod je tokom 2008. godine podignuto obilježje u znak sjećanja na ovaj zločin. U pločama od kamena su uklesana imena ubijenih. Nešto kasnije, u maju 2010. godine započeta je gradnja spomen kapele i zvonare.

U okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama. U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Moja majka kao i cijela njena familija je dozivila i pukom srecom prezivila ovaj pokolj.vecina srpskog stanovnistva sa Glasinacke visoravni je bila u tom zbjegu i veliki broj njih to nije prezivio.Momir Krsmanovic je u svojim knjigama „Tece krvava drina“.dokumentovao te dogadjaje.Mnogobrojni clanovi moje porodice koji su bili svjedoci toga i citali Momirove knjige su mi potvrdili da je sve apsolutna istina od rijeci do rijeci.

Jure Francetić sa ustašama iz Hercegovine došao da iz Istočne Bosne izvrši genocid uništavaju sve Srpsko od djeteta u utrobi majki od staraca i starica. U tom nemzapamćenom zločinu skoro pet decenija skrvianog od strane komunista i Tita im na čelu, svesrdno su aktivno pomagali i učestvovali i Ustaše-muslimani. O tom zločinu se do početka građanskog rata nije ni znalo, kao i stotinama drugih masovnih ubistava Srpskih civlia.

Je li Jure Francetić deda naše Predsjednice RS?

Koliko mi je poznato on je deda Borisa Tadića.