Kuvajćani pronađeni u Srpskoj vraćeni nazad

0

Kuvajćanima koji su ovog ljeta bez dokumenata pronađeni na području Republike Srpske, u najvećem broju na području Pala, izdati su prekršajni nalozi i vraćeni su nazad, izjavio je vršilac družnosti direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.


Prema njegovim riječima, u pojedinim slučajevima utvrđeno je da stranci pasoše ili lične dokumente moraju ostaviti u hotelu u kojem odsjednu kao mjeru opreza da ne bi pobjegli ne plativši boravak.

„Ako se u BiH nađe osoba bez putnih dokumenata, a mi joj utvrdimo identitet, ta osoba, ako ne želi dobrovoljno da se vrati u svoju državu, odlazi u Imigracioni centar. Potom se obavljaju pripreme za povratak te osobe u zemlju odakle je došla. Toj osobi potom slijedi otkaz boravka u BiH i zabrana ulaska u BiH koja može trajati od jedne do pet godina“, objasnio je Nizam za sarajevsko „Oslobođenje“.

Kontrolom vozila policija Republike Srpske ovog je ljeta pronašla više desetina lica afro-azijskog porijekla i iz Kuvajta koja nisu imala putne isprave.

Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić navela je da nije utvrđeno zašto su se i kuda državljani Kuvajta kretali bez identifikacionih i putnih isprava.

„Zadatak policije bio je da osobe bez identifikacionih i putnih isprava preda u nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH, Odsjek za strance, Terenska kancelarija Istočno Sarajevo“, navela je Tešićeva.

List podsjeća na izjavu neimenovanog bivšeg zvaničnika u Ministarstvu bezbjednosti BiH iz 2013. godine da „postoji plan bogatog Kuvajta o iseljenju u Sarajevo oko 100.000 stanovnika najnižeg sloja, među kojima ima mnogo terorista i pripadnika raznih militantnih grupa“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare