Kusturica: Republika Srpska regionalna sila

0

VIŠEGRAD – Republika Srpska uzdigla se visoko iznad prosjeka BiH i predstavlja regionalnu silu, izjavio je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica. “U ostatku BiH vladaju nacionalne i nacionalističke stranke, muslimanski SDA i katolički HDZ. Jedino u Republici Srpskoj imamo socijaldemokratsku opciju na vlasti. Vjerujem da se nacionalni konzervativizam dominantan u BiH neće prijeneti na Srpsku”, rekao je Kusturica.
Govoreći o izgradnji Andrićgrada, Kusturica je za “Večernje novosti” rekao da će uvijek biti onih koji smetaju i koji bi da se zaborave Ivo Andrić i njegovo djelo.

“Na sreću, ima onih koji su prepoznali značaj jedinog grada u istoriji čovječanstva posvećenog jednom piscu i njegovom djelu”, istakao je Kusturica.

On je najavio da će završetak izgradnje Andrićgrada, što je planirano na Vidovdan 2014. godine, biti obilježen premijerom opere “Na Drini ćuprija”, a da će potom glumac Aleksandar Berček na scenu postaviti adaptaciju romana “Kad su cvjetale tikve” Dragoslava Mihailovića.

“Pozorište će `živjeti` od maja do septembra, a zimi će biti na raspolaganju studentima. Ne zaboravimo i književnu nagradu vrijednu 100.000 evra koju ćemo dodjeljivati svake godine. Puno je posla pred nama. Treba krivu Drinu ispravljati”, dodao je Kusturica.

Govoreći o festivalu “Kustendorf”, koji će biti održan od 16. do 22. januara 2013. godine, Kusturica je najavio dolazak Monike Beluči, kao počasnog gosta, te najznačajnijih autora današnjice, između ostalih, italijanskog reditelja Matea Garonea i ruskog reditelja Alekseja Balabanova.

Kusturica je rekao da piše novu autobiografiju, koju će objaviti “Novosti”, i da kao “mlad pisac u poznim godinama” rad na knjizi proživljava kao preispitivanje zrelosti i sposobnosti da artikuliše iskustva.

“Kao i `Smrt je neprovjerena glasina`, nova knjiga je moje porodično blago. Vremenom su likovi mog oca i moje majke postali jasniji. Isto se tokom prebiranja po sjećanjima dogodilo sa likovima svih ljudi koji su nas okruživali – oživjeli su rođaci, prijatelji, akteri tadašnjih društvenih zbivanja. Porodica je mitološka pozornica knjige. Sjećanja, uz reference iz literature i života, počela su da rađaju nove slike kojih nije bilo u trenutku kada su se konkretne stvari dešavale”, dodao je Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments