Kusturica poklonio 10 digitalizovanih filmova Kinoteci Srpske

1

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poklonio je danas na Palama Kinoteci Republike Srpske deset svojih digitalizovanih filmova, što će ujedno biti i najveća zbirka filmova jednog domaćeg autora u Kinoteci.

Kusturica je naglasio svoju pripadnost srpskoj kulturi i korijenima, koji takođe vuku u duboke šezdesete i sedamdesete godine kada je nastajala prava „crnotalasna“ kinomatografija.

„Toj kinematografiji sam tada pripadao duhovno, onda školujući se sve više i formalno. Ovih 10 digitalizovanih filmove imaju ono praktično što je neophodno da se ne bi zaboravila prošlost“, izjavio je Kusturica novinarima na Palama.

Kusturica dodaje da je ta prošlost vezana za Jugoslaviju koja ne bi bila moguća da nije bilo Prvog srpskog ustanka i da nije bilo proboja Solunskog fronta, tako da niko na ovim prostorima ne bi govorio jezikom kojim govori, nego bi svi govorili njemački ili druge jezike.

„Na vrlo građanski način želim da se zahvalim srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što se bori za našu kulturu i što ne da da nam iščupaju korijene. Mislim da je ovih 10 filmova dio tog korijenja i da se za njega treba što čvršće držati“, poručio je reditelj Kusturica.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je došao i posjetio Kinoteku na Palama i vidio u kakvim uslovima radi, te obećao pomoć koja im je neophodna prije svega da bi radili i realizovali svoje programe.

Lalović navodi da veliku zahvalnost duguju i proslavljenom srpskom reditelju Emiru Kusturici koji je Kinoteci poklonio svojih 10 digitalizovanih filmova i time postao najzastupljeniji autor kojeg imaju u Arhivi što se tiče igranih filmova.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razgovarali o tome da realizuju i retrospektivu Kusturičinih filmova, uz njegovo učešće.

„Sve to bi trebalo biti na tim novim uređajima koji treba da stignu u Kinoteku. Na taj način dajemo doprinos našem identitetu kojeg gajimo kroz programe i da obradujemo publiku, ne samo na Palama, nego i u drugim sredinama“, ističe Lalović.

U sali Kulturnog centra prikazani su dijelovi filmova, koje je Kinoteci poklonio proslavljeni reditelj.

Sastanku i prikazivanju filmova prisustvovao je i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Kinoteka Srpske republička je ustanova kulture čija je osnovna djelatnost arhiviranje filmova, trajno čuvanje i stručno obrađivanje filmske građe i pratećeg filmskog materijala.

Kinoteka sarađuje sa srodnim ustanova u zemlji i inostranstvu, obavlja razmjenu filmova i filmske građe.

Kinoteka baštini sve ono što je stvaralo filmsko preduzeće „Srna film“ od osnivanja 1992. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mogo je to i mailom poslati.