Kusturica i Kuaron otvorili restoran „Zlatna moruna“

0

VIŠEGRAD – Jedan od najznačajnijih režisera današnjice Alfonso Kuaron i srpski režiser Emir Kusturica otvorili su danas u Andrićgradu restoran „Zlatna moruna“ u prisustvu velikog broja glumaca, novinara i drugih gostiju.

„`Zlatna moruna` je kafana u kojoj su se mladobosanci sastajali u Beogradu i mislim da još postoji. Mi smo htjeli da oživimo taj lanac koji vezuje oslobodilački pokret od kolonijalizma i ropske vlasti koja je tada vladala“, rekao je Kusturica Srni.

On je dodao da su freske u unutrašnjosti restorana rad Bisenije Tereščenko, koja je, kako kaže, naslikala sve što je trebalo u Andrićgradu.

„Bisenija je mozaik iz Ulice Mlade Bosne prenijela u fresku, jer ima izuzetan dar, a posebno dovođenjem onih koje znamo u neke čudne kontekste“, kaže Kusturica.

Barak Obama koji gleda šibicare, na drugom kraju Vladimir Putin, Kusturica, Nikola Tesla, Meša Selimović, Matija Bećković, tako izgleda imaginacija Tereščenkove pretočena u slike koje krase zidove restorana „Zlatna moruna“.

Kusturica je rekao da je unutrašnjost restorana urađena tako da izgleda kao da su napravljena dva mala filma.

„Moram da priznam da je udio Bisenije Tereščenko u tome značajan i ona postaje glavni slikar našeg grada“, rekao je Kusturica.

On je najavio da će u ovoj godini u Andrićgradu biti otvoren hotel, te da je u toku proces dobijanja koncesije za pronalazak tople vode da bi, kako kaže, ovo bio banjski hotel.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare