Kursevi o razvoju kulturnog turizma

1

ISTOČNO SARAJEVO – Na Ekonomskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu počeli su kursevi cjeloživotnog učenja, koji za cilj imaju razvoj kompetencije ljudi koji se bave oblastima kulturnog turizma.

Kursevi se održavaju u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu”.

Akcenat kurseva, koji su besplatni i finansirani ih EU, je na razvoju vještine, znanja i sposobnosti u oblasti nasljeđa i upravljanja kulturnim turizmom, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj projekat jedan je od Erasmus plus projekata, osmišljen u okviru saradnje EU i zemalja regiona, koji ima za cilj jačanje sposobnosti u visokom obrazovanju.

Projekat u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca bilo na estetskom, intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.

Predavači na kursevima su profesori Branislav Mašić, Mladen Rebić, Dragan Vojinović, Dajana Vukojević, Nenad Marković, Nemanja Šarenac i Drago Vuković.

Svečana dodjela sertifikata biće upriličena u decembru ove godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Vrlo interesantna tema za raspravu. Za oko mi je zapelo sljedeće: “Projekat u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca bilo na estetskom, intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.” Mislim da je ovo veoma bitna rečenica za granu turizma. Da bi se neka opština ili regija bavila turizmom mora postojati razvijena kolektivna svijest svih onih koji žive u toj regiji. Od vlasnika hotela, zaposlenih u ugostiteljstvu, stanovnika tog kraja do zaposlenih u opštinskim institucijama i turističkim zajednicama. Turista “sklapa” čitav jedan mozaik utisaka i svaki od pomenutih segmenata utiče kakvu će sliku ili utiske turista ponijeti. Oni su kasnije jedni od najvećih promotora za privlačenje budućih gostiju. Džaba vam uredan hotel ako okolna infrastruktura ne funkcioniše kako treba, ili ako vam nezadovoljan radnik širi i prenosi negativnu energiju na goste ili ih ogovara, ako lokalno stanovništvo nekog mjesta ne pokazuje gostoljubivost, ako zaposleni u komunalnom sektoru ne čiste otpad iza nekulturnih stanovnika i turista… Ova kampanju treba usmjeriti ka svim pomenutim faktorima koji utiču na mišljenje turiste. Isto tako se desi da je turista i bahat i nekulturan. I na njega treba pozitivno uticati da promjeni svoje ponašanje. Na vrlo lijep i suptilan… Pročitaj više »