Kulić: Medicinski fakultet – lider visokog obrazovanja Srpske

0

FOČA – Medicinski fakultet u Foči u 27. godini postojanja nastavio je da podiže nivo nastave i naučno-istraživačkog rada, o čemu najbolje govori veliko interesovanje svršenih srednjoškolaca i rekordan broj upisanih brucoša, među kojima su prvi put i strani studenti koji će studirati na novoosnovanom odsjeku medicine na engleskom jeziku, istaknuto je na današnjoj svečanoj sjednici povodom Dana fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da je nastava na engleskom jeziku pun pogodak, te da je pred ovim fakultetom veliki i odgovoran posao.

„To će biti odlično i za lokalnu sredinu, jer će doći mnogo stranih studenata. S druge strane, ove godine infrastrukturno uređujemo fakultet, tako da ćemo studentima moći da ponudimo još kvalitetnije uslove“, dodao je Bokonjić.

On je izrazio uvjerenje da Medicinski fakultet ni u budućnosti neće imati problema sa privlačenjem kandidata, te da će nastaviti da raste.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da Medicinski fakultet u Foči počiva na četiri stuba – odličnoj upisnoj politici i selekciji kandidata, izuzetnom kvalitetu nastave, postdiplomskim studijama, čiji način organizacije može da služi za primjer drugim fakultetima, te sve intenzivnijem naučno-istraživačkom radu.

„Kao rezultat 27 godina odgovornog i izuzetno mukotrpnog rada, Medicinski fakultet je postao lider Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a siguran sam i lider u Republici Srpskoj. To je najbrojniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prvi put se upisuje generacija stranih studenata, a kada gledamo ukupan broj upisanih u prvu godinu, ovdje je upisano 20 odsto od ukupnog broja brucoša na Univerzitetu“, naveo je Kulić.

On je dodao da je Medicinski fakultet i ove godine, i pored pandemije virusa korona, zabilježio značajne rezultate u naučno-istraživačkom radu u međunarodnim okvirima, čime je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu rangirao visoko na svjetskim rang listama univerziteta.

Za jedan od takvih radova, nagrada je na svečanoj sjednici uručena profesoru Biljani Mijović, najboljem profesoru istraživaču u ovoj godini, koja je pojasnila da je riječ o zajedničkom istraživačkom radu sa nastavnicima iz SAD, Kine, Velike Britanije, Češke koji je objavljen u međunarodnom časopisu, što će uticati na poboljšanje vidljivosti ovog fakulteta i Univerziteta.

„U radu smo se bavili procjenama korišćenja alge mikrocistis u ishrani životinja“, rekla je Mijovićeva.

Nagrade su dobili i najbolji mladi istraživač, viši asistent Helena Marić Kujundžić, kao i najbolji student istraživač Ognjen Raljić, a nagrađeni su i diplomirani ljekari sa najvećim prosjekom ocjena tokom studiranja sa sva četiri odsjeka.

Na sjednici su pročitana imena dobitnika priznanja za pomoć i podršku u radu i razvoju Fakulteta, koja će biti uručene na posebnoj svečanosti, a nagrađeni su načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Načelnik Mašić ističe da priznanje koje mu je dodijeljeno pripada lokalnoj zajednici za pomoć koju pruža Fakultetu od njegovog osnivanja, a zahvaljujući kome u Foči boravi 1.500 studenata.

„Svih 27 godina, Fakultet stalno ide naprijed, a tako je i danas, što potvrđuju studije na engleskom jeziku, treći ciklus studija i iskoraci u naučno-istraživačkom radu, a sve to je dokaz njegove izraslosti. Ono što je posebno važno, ovaj fakultet školuje vlastite kadrove što je najbolja garancija za njegovu budućnost“, ocijenio je Mašić.

On je napomenuo da je obaveza lokalne zajednice da nastavi da pomaže Medicinski fakultet, te da zajedno sa Vladom Srpske uđe u projekat izgradnje još jednog studentskog doma, jer će u narednih šest godina samo stranih studenata u Foču doći oko 300.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare