Krv darovala 33 davaoca

0

U Domu zdravlja Pale danas su, u okviru akcije „Daruj za život“, dobrovoljno dala krv 33 davaoca, rekla je Srni predsjednik Savjeta mladih Pale Tatjana Topalić.

Ona je naglasila da se akciji danas odazvalo 50 davalaca, ali da svi nisu mogli dati krv zbog zdravstvenih razloga, te najavila da će 11. novembra krv dati druga grupa od 50 građana.

„Zbog velikog odziva građana morali smo akciju organizovati u dva termina“, istakla je Topalićeva, podsjetivši da je akciju dobrovoljnog davanja krvi „Daruj za život“ u gradovima Srpske organizovao Omladinski savjet mladih Republike Srpske, povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Ona je naglasila da je današnja akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana u saradnji sa opštinom Pale.

Mladi organizovano dali krv

Akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je pokrenuo Omladinski savjet Republike Srpske, odazvali su se mladi i omladinske organizacije iz Banjaluke, Zvornika, Foče, Gradiške, Bijeljine i sa Pala.

Potpredsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Radomir Jerkić rekao je novinarima da je najbolji odziv ovoj akciji pod nazivom „Daruj za život“ bio u Banjaluci i na Palama, dok u Trebinju, zbog neorganizovanosti omladinaca, akcija nije održana.

Jerkić je istakao da je cilj akcije da se uvede kultura dobrovoljnog davanja krvi među mlade, da bi se upotpunile neophodne doze krvi za životno ugrožene pacijente.

On je napomenuo da je značajno i to što se svi dobrovoljni davaoci testiraju na polno prenosive i zarazne bolesti.

Prema njegovim riječima, na Palama se do 13.00 časova akciji odazvalo više od 90 omladinaca, dok se u Banjaluci oko 50 omladinaca odazvalo u akciji, a krv dalo njih oko 30.

„Ovu humanitarnu aktivnost prvi put organizujemo u više gradova Srpske, a u svakom gradu, prema našim informacijama, imamo oko 30 davaoca“, rekao je Jerkić i izrazio nadu da će ova akcija postati tradicionalna.

On je napomenuo da su akciju podržali Savjet omladinskih organizacija Banjaluka, Savez studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Omladinski komunikativni centar Banjaluka, banjalučki Fudbalski klub „Rekreativo“, Savez studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Forum mladih Trebinje, Omladinskii savjet Zvornik, Pokret mladih Foča, Omladinski centar „Petar Kočić“ Romanovci-Gradiška, te Savjet mladih Pale.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan istakla je važnost ovakvih humanih akcija, navodeći da su rezerve krvi uvijek potrebne, kao i da se u bolnicama u Srpskoj svakodnevno troše razne komponente koje se prikupljaju i pripremaju od krvi koju su darovali dobrovoljni davaoci.

Guzijanova je dodala da na području Republike Srpske ima 10 službi za transfuziju, koje su u okviru Zavoda za transfuzijsku medicinu.

„Zahvaljujući takvoj organizaciji mi imamo jako dobre zalihe krvi, jer se uvijek na teritoriji Srpske organizuju akcije i krv se usmjerava tamo gdje je najpotrebnija“, rekla je Guzijanova i dodala da su organizacijom prevaziđene sezonske nestašice, te da je situacija zadovoljavajuća.

Predsjednik Evropskog studentskog foruma Banjaluka Danijela Topić izrazila je zadovoljstvo što je prvi put dala krv. „Smatram da 30 minuta, koje odvojimo da damo krv, nama ne znači ništa, a nekome može da spasi život“, rekla je Topićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare