Кроз три пројекта обезбијеђено 910.000 KM, приступни преговори нова прилика

0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је град кроз три појекта обезбиједио 910.000 КМ за Градску развојну агенцију, те истакао да је отварање приступних преговора са ЕУ прилика за нова средства и пријекте.

Ћосић је појаснио да је у оквиру Програма транснационалне сарадње ЕУ „Интерег Данубе 2021-2027“ одобрен пројекат „Кулинарска стаза националне и локалне кухиње у Дунавском региону“, укупне вриједности 4.538.000 КМ, а одобрени буџет за Градску развојну агенцију је 156.000 КМ.

Он је навео да пројекат обухвата идентификацију, дигитализацију, заштиту и ревалоризацију културног насљеђа, посебно у удаљеним и угроженим подручјима Дунавског региона, развој новог пословног модела за гастротуризам, те развијање институционалне платформе за нови иновативни систем у кулинарству.

Биће израђена и транснационална стратегија за заштиту и развој етничког и локалног кулинарског насљеђа у Дунавском региону, чија је имплементација почела 1. јануара и трајаће до 30. јуна 2026. године. Пројекат припремљен у сарадњи са 19 партнера из земаља ЕУ, Србије, Црне Горе и БиХ.

У оквиру Програма транснационалне сарадње ЕУ „Interreg Евро-МЕД 2021-2027“, Ћосић је рекао да је одобрен пројекат одрживости туризма кроз побољшање сарадње и дигиталну трансформацију.

„Циљ пројекта је да се кроз дигиталну трансформацију побољша управљање туристичким дестинацијама“, навео је Ћосић на „Фејсбук“ профилу, те додао да је имплементација почела 1. јануара и трајаће до 30. септембра 2026. године.

Укупна вриједност пројекта је 4.683.039 КМ, а 393.043 КМ одобрено је за Градску развојну агенцију у Требињу. Пројекат је припремљен у сарадњи са 10 партнера из земаља ЕУ, Црне Горе и БиХ.

Градској развојној агенцији одобрен је и пројекат „Корак до посла – Обука и запошљавање незапослених у Источном Сарајеву“ који ће бити реализован на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источне Илиџе.

Ћосић је навео да је предвиђено да пројекат траје 21 мјесец, укупан буџет је 360.938 КМ, а потписивање уговора са донатором планирано је у мају.

„Овакви пројекти су одличан начин да се реализују активности које су од општег интереса и сигурно да сви заједно треба да искористимо прилику и што више се ангажујемо у том правцу како бисмо ефикасно искористили ресурсе који нам се нуде“, оцијенио је Ћосић.

Према његовим ријечима, град Источно Сарајево посредством Градске развојне агенције има адекватно оспособљено особље које може да реализује те послове, о чему свједоче бројни реализовани пројекти у претходном периоду.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare