Kreativni stil života

0

Naša sugradjanka, Ankica Čvoro rođena je 28.08.1988. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i Gimnaziju je završila u Palama, gdje je i nastavila svoje školovanje. Trenutno je apsolvent na odsjeku Razredna nastava na Filozofskom fakultetu.

Tokom osnovne škole bila je član likovne sekcije, a kasnije i interesne sekcije Kulturni mozaik koja je okupljala talentovanu djecu iz sfere umjetnosti. Danas se Ankica bavi izradom nakita, broševa i drugih modnih dodataka, te farbanjem i ukrašavanjem starog namještaja, kutija i drugih predmeta, kao i oslikavanjem stakla. Kada ima vremena, voli da napravi neobične frizure, za sebe i druge.

„Nakit sam počela praviti još u osnovnoj školi, kada sam se pokušala igrati sa različitim materijalima. Tek na fakultetu sam se počela više interesovati za to. Trudim se koristiti različite materijale za oblikovanje i ukrašavanje: perlice, sve vrste tkanina, glinu i ostale mase za modeliranje, žicu, iglu, konac, boje za staklo, lakove. Proces nastajanja jednog komada može biti dug i komplikovan. Glina je najzahtjevnija za rad. Prvo je treba oblikovati, a kada se osuši šmirglati je, farbati, ukrašavati. Ipak, nije mi teško izrađivati nakit, jer je to nešto čime rado ispunim svoje slobodno vrijeme. Sve je počelo kao hobi, a sada se pretvorilo u mali biznis. Primjetila sam da se sve više mladih bavi istim poslom, što me veoma raduje“, kazala je Ankica.

Iako se dugo bavi ovim načinom izražavanjem svoje umjetničke strane, uvijek ima mnoštvo novih ideja.

„Ideje mi dolaze svakodnevno. Često ne stignem da ih realizujem odmah, pa skiciram svoje zamisli, da ih ne zaboravim. Pravim prstenje, naušnice, ogrlice, minđuše, narukvice, rajfove, šnalice, broševe. Uskoro planiram proširiti ponudu. Voljela bih kada bi se kod nas češće organizovale izložbe ručnih radova. Dosta je omladine koja ima sličan hobi. To je prilika za druženje, ali i jedno lijepo dešavanje u našem gradu“, navodi ova mlada umjetnica.

Ankica je predstavljala svoje radove na izložbama u Kulturnom centru i na Sajmu privrede i turizma u Palama. Tom prilikom su joj uručene zahvalnice za učešće.

„Najviše uživam u šivenju. Od bake učim zanat. Još uvijek vježbam na starim odjevnim predmetima. Prepravljam ih i dodajem nove detalje. Imala sam priliku da oslikavam staklo, to mi je bilo jako zanimljivo. Pored toga, radim i oslikavanje starih stvari. Od nepotrebnih predmeta napravim nešto što ima praktičnu i korisnu namjenu. Nedavno sam od jednog sanduka napravila klupski stolić“, objasnila je naša sugrađanka.

Ankica trenutno vodi kretivne radionice za djecu. Svake sedmice se obrađuju nove teme, vezane za godišnja doba, praznike. Djeca uče da rade sa glinom, plastelinom, kolaž tehnikom. Tu su i društvene igre, bonton. Sve to u cilju socijalizacije djece, podsticanja kreativnosti i kolegijalnosti.

„Ove radionice su mi zanimljive, jer su usko vezane za moju buduću profesiju. Trenutno pripremam diplomski i nadam se da ću raditi kao učiteljica. Naravno, u budućnosti planiram da nastavim sa kreativnim radom. I dalje ću prodavati nakit preko fejsbuka i izložbi. Želja mi je da imam neki kutak u kom bih prodavala svoje radove, ali ne znam da li ću to uspjeti ostvariti“, naglasila je Ankica.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/ankica-cvoro-izrada-nakita/] width=[54] height=[54] title=[Radovi, Ankica Čvoro] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare