Kreativni osnovci

0

U Osnovnoj školi „Srbija“ rodila se i egzistira jedna veoma zanimljiva ideja – Kreativna radionica. Svi proizvodi koji su tu naprave, izlažu se na prodajnim izložbama, koje imaju za cilj prikupljanje novca za ostvarenje humanih ciljeva. Radionicu na volonterskom nivou vode nastavnice ove škole Slađana Kovačević Klačar koja predaje engleski jezik i  nastavnica srpskog jezika Sanja Novaković Marković.

„Nas dvije smo umjetnicke duše. Ja sam pohađala Srednju umjetničku školu prije rata u Sarajevu. Slađana je takođe veoma talentovana. Ima dobre ideje i vrlo vješto ih realizuje. O pokretanju Kreativne radionice u školi pričamo već neko vrijeme, ali bilo je potrebno ispunjenje određenih uslova da bi se ona oformila. Zainteresovanost djece je velika. Mi planiramo u budućnosti da pravimo grupe od četvero, petero djece sa jednim nastavnikom. Pošto je ovo početak, ideje su Slađanine i moje. Za većinu proizvoda smo obučile djecu da naprave pripremu, a mi smo odradile finalni dio. Ne planiramo da ovo bude praksa za budućnost jer ćemo obučiti djecu da sve rade samostalno“, kaže Sanja Novaković Marković.

Repromaterijal za radionicu dijelom se prikuplja od donacija djece. Oni donose odbačenu garderobu, pokidani nakit, boce, kutije. Ostatak kupuju ove dvije nastavnice ličnim sredstvima. Od tog materijala nastaju broševi, nakit, kutije za nakit, ramovi za slike, ukrasne kutije, ikebane, čestitke, šnale, trake za kosu, satovi, ogledala, razni proizvodi od glinamola i mnogo drugih predmeta.

„Što se tiče zainteresovanosti ostalih nastavnika, ona i nije nešto velika. Ima par koleginica koje nam se povremeno pridruže da nam pomognu. Obzirom na atmosferu u radionici, koja je veoma prijatna i opuštajuća, nadamo se da će nam svoju pomoć pružati i u buduće. Moram naglasiti da veliku podršku imamo od direktora naše škole  Neđa Ždrala“, navela je Sanja.

Kreativna radionica je do sada imala dvije izložbe prodajnog karaktera, koje su postigle zadovoljavajuće rezultate. Trenutno se prikuplja novac za učenike koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a koji trebaju da idu na ekskurziju, krajem maja ove godine.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/kreativna-radionica-april-2013/] width=[54] height=[54] title=[Kreativna radionica OŠ Srbija] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Razvoj radionice i više fotografija možete pronaći na Facebook-u.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare