Kovid 19 kod djece glavna tema skupa pedijatara

0

JAHORINA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na Jahorini otvorio 18. pedijatrijske dane, koje je organizovalo Udruženje pedijatara Srpske, ističući da je ovo prilika za razmjenu informacija i znanja o liječenju kovida 19 kod djece.

Šeranić je rekao da na skupu, koji će trajati do nedjelje, 6. septembra, učestvuju uvaženi profesori iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH i da je to prilika za razgovor o daljem organizovanju pedijatrijske zaštite u Srpskoj u vrijeme epidemije virusa korona.

„Značajno je da se skup dešava u vrijeme početka školske godine, tako da imamo mogućnost da pedijatri, infektolozi i epidemiolozi zajedno razmijenimo informacije i znanja šta je to potrebno trenutno i u budućnosti kako bi sve ono što nas očekuje kao izazov u organizaciji školske godine ispunili i dostigli“, rekao je Šeranić novinarima.

Predsjednik Udruženja pedijatara Republike Srpske Jelica Predojević Samardžić najavila je da će na trodnevnom skupu ugledni profesori iz pedijatrije, epidemiologije i infektologije iz cijelog regiona održati 18 predavanja, od kojih se najveći broj odnosi na kovid 19 kod djece.

„Poznato je da djeca imaju relativno laganu kliničku sliku i zato se najmanje priča o kovidu 19 kod djece, ali smo mi kao pedijatri u prvoj liniji borbe sa tom bolešću željeli da organizujemo skup na kojem ćemo dobiti najnovija saznanja iz ove oblasti“, rekla je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, zbog toga je organizovan dolazak evropskih eksperata iz oblasti dječije pulmologije koji će govoriti o kovid 19 infekciji kod djece, njenim komplikacijama i rijetkim oblicima koji se manifestuju na srcu ili nekim drugim organima.

„Značajan doprinos skupu daće i naši predavači iz Instituta za javno zdravstvo koji su od početka uključeni u sve mjere borbe protiv bolesti i koji će dati tačne podatke o broju oboljelih, broju djece, kliničkoj slici, ishodu bolesti, a na osnovu toga donijećemo i određene preporuke za naredni period“, dodala je Samardžićeva.

Ona je navela da Pedijatrijskim danima, osim predavača, prisustvuje 100 dječijih ljekara, te da je organizovan uz sve mjere predostražnosti i u saradnji i konsultacijama sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i uz uvažavanje svih mjera koje je preporučio Krizni štab.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare