Ковић: Свети Сава ујединио Србе

0

ФОЧА – Свети Сава је окупио, ујединио и учинио Србе једним без обзира на то гд‌је живјели, у Српској, Србији, Црној Гори, Сјеверној Македонији или Хрватској, рекао је универзитетски професор Милош Ковић.

„Свети Сава нас је тако учио. Нама је данас потребно да се, како каже данашња омладина, `вратимо на фабричка подешавања`, да се вратимо Светосављу“, поручио је Ковић синоћ у обраћању на Светосавској академији у Фочи.

Ковић је истакао да српски народ треба да се запита шта га је учинило тако отпорним да је преживио сеобе, геноциде, затирања, превирања.

„Из свега проистиче да су тој снази понајвише допринијели култови наших светитеља, наша богата историјска сјећања и предања, а прије свих Свети Сава“, додао је Ковић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је Свети Сава једна од најупечатљивијих личности богате српске историје и да је, као неприкосновена морална громада и свјетионик српства, изабрао Царство Небеско и нематеријално, умјесто властелинског, племићког и материјалног.

„Светосавље је наша звијезда водиља, која нам је освијетљавала пут у временима робовања, тираније и окупаторског мрачњаштва. Свети Сава је био уз свој род и молио се за његов спас, а његов род и народ молио се њему да га заступа пред Богом. И данас се молимо и сабирамо око Светог Саве славећи Свевишњег Господа Бога“, истакао је Вукадиновић.

Светосавску академију организовали су локална управа и Центар за културу и информисање Фоча.

У програму су учествовали хор „Побратимство“, Музичка академија Сарајево, драмска умјетница Бранка Николић, сестре Милица и Маја Станишић и Основна музичка школа у Фочи.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТРС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare