Kovačević održao konferenciju za novinare povodom rezolucije o eventualnom preseljenju sjedišta CJB Istočno Sarajevo

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević danas je u sali SO Pale održao konferenciju za novinare povodom rezolucije Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo kojom Vladi Republike Srpske predlaže da sjedište Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo bude u njihovoj opštini.


Sprovedeno niz aktivnosti na rješavanju pitanja smještaja CJB Istočno Sarajevo

Kovačević je tom prilikom podsjetio da je Opština Pale u 2013. godini obavila nekoliko sastanaka sa Ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Jovičićem, direktorom Policije Republike Srpske Gojkom Vasićem, načelnikom CJB-a Istočno Sarajevo Radenkom Vasiljevićem, poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Snježanom Jokić, sa kojima je razgovarano o rješavanju pitanja smještaja CJB Istočno Sarajevo. Ponuđeno je da CJB ostane na Palama, a Opština Pale je obećala da će ustupiti zemljište i pružiti svu potrebnu podršku.

S tim u vezi ustupljene su prostorije Ministarstvu unutrašnjih poslova u zgradi Policijske stanice Pale za smještaj Specijalne policije za podršku. Takođe su obezbijeđena finansijska sredstva za rad Policijske stanice Pale.

Održan je i zajednički sastanak predstavnika opštinskih odbora različitih političkih partija na kojem su učestvovali Boško Tomić, predsjednik OO SNSD-a Pale, Nenad Vuković, predstavnik OO PDP-a Pale i Siniša Lasica, predsjednik OO Narodne demokratske stranke Pale na kojem su definisani zajednički stavovi i startegija vezana za vitalne interese opštine Pale, a među njima i pitanje CJB.

Vlada će biti odgovorna za eventualnu selidbu CJB

„Sve veće institucije u Republici Srpskoj su nastale na Palama i veliki broj njih je uticajem raznih faktora otišao iz Pala.

Ovom prilikom želim da pozovem Ministra unutrašnjih poslova da posjeti Opštinu Pale i da mu ponovo iskažemo spremnost da će Opština Pale obezbijediti akte, a već smo obezbijedili prostor u regulaconom planu da se pitanje smještaja CJB Istočno Sarajevo riješi. Cilj je da se zaustavi dalja deinstitucionalizacija Opštine Pale.

Ministarstvo i Vlada određuju sjedište republičkih organa i jedino oni će biti odgovorni ako republičke institucije odu iz Pala, odnosno stranke koje su trenutno vladajuće na republičkom nivou“, izjavio je na konferenciju za novinare načelnik Opštine Pale Miodrag Kovačević.

Istočno Novo Sarajevo duguje sredstva Opštini Pale za isporuku vode

SO Istočno Novo Sarajevo je jednoglasno usvojila rezoluciju kojom Vladi Republike Srpske predlaže da sjedište Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo bude u njihovoj opštini, a ova opština duguje Opštini Pale velika sredstva za isporuku vode.

„Mi izlazimo u susret sa reprogramima duga, smanjenjem cijene vode i imamo razumijevanja za njihov vodovod, a njihova skupština jednoglasno usvaja rezoluciju u kojoj želi preseliti CJB iz Pala, što je krajnje nekorektno“, izjavio je Kovačević.

Još uvijek se ne razmatra istupanje opštine Pale iz sastava Grada Istočno Sarajevo

„Opština Pale je jedina opština u sastavu Grada koja ima resurse da posluje samostalno i da pomaže druge opštine u sastavu Grada, što je do sada i činila.

Naša skupština će nastaviti usvajati ovakve rezolucije kao vid političke i demokratske borbe sve dok bude bilo smisla, a ako to više ne bude moguće, nije isključena mogućnost da skupština usvoji odluku o istupanju iz sastava Grada, kao što je to učinjeno 1991. godine.

Jedina smo opština koja ne bi imala nikakvih problema da finansira subjekte, koje danas u našoj opštini finansira Grad“, zaključio je Kovačević.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare