Kovačević i Đokić otvorili novi pogon

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić pustili su danas u rad pogon termičke obrade u Privrednom društvu „FAMOS – Fabrika motora Sarajevo“ u Istočnom Sarajevu u koji je uloženo 260.000 KM.


Kovačević je naveo da je 60 odsto sredstava za novi pogon FAMOS-a obezbijedila Investiciono-razvojna banka /IRB/, a 40 odsto su vlastita sredstva.

„FAMOS Istočno Sarajevo jedan je od primjera kako dobar menadžment funkcioniše i održava kvalitetnu proizvodnju“, rekao je Kovačević i dodao da je otvaranje ovog pogona vrlo značajno za FAMOS da nastavi proizvodnju, opstane na tržištu, poboljša asortiman i kvalitet, te da ne zavisi od drugih dobavljača.

On je rekao da se FAMOS osamostaljuje na tržištu, te istakao da će Vlada Republike Srpske pomagati i ubuduće, ali je na menadžmentu da očuva proizvodnju i zapošljava radnike.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić naglasio je da je važno da je obezbijeđen posao za 250 radnika, uz podršku Vlade Srpske i menadžmenta FAMOS-a, te da se preduzeće tehnički i tehnološki razvija, što potvrđuje i novi pogon.

On je istakao da problem viškova i nedostatka radnika treba rješavati u budućem periodu, te da Vlada Srpske ima Program socijalnog zbrinjavanja koji će i dalje pomoći radnicima, koji iz bilo kog razloga ostanu bez posla.

Đokić kaže da Vlada Srpske čini napore da podrži razvoj sektora metalne i metaloprerađivačke industrije.

Prema njegovim riječima, jako je važno da se to radi u saradnji sa IRB-om Republike Srpske koja je do sada na područje istočnog dijela Srpske plasirala mnogo sredstava u projekte privrednog razvoja, što će činiti i ubuduće.

Generalni direktor FAMOS-a Risto Dabić naglasio je da je novim pogonom zaokružen proizvodni ciklus, jer su usluge termičke obrade vršene u Trebinju i Tešnju, što je povećavalo troškove.

Dabić je istakao da ovaj kolektiv svoje komponente najviše, više od 60 odsto, izvozi u NJemačku, a ostalo na tržište Bliskog istoka i Srbije.

„Nažalost, zbog zastarjele tehnologije, ne možemo da radimo više motore kao finalni proizvod“, rekao je Dabić i dodao da se sada javljaju strateški partneri koji su iskazali potrebe za motorima i mjenjačima FAMOS-a i vozilima specijalne namjene.

On je napomenuo i projekat koji ide sa firmom „Nikola Tesla“, gdje postoje konkretne ponude za realizaciju određenih proizvoda.

Dabić je naglasio da je FAMOS trenutno u restrukturisanju, te da je jedino strateško preduzeće u Republici Srpskoj iz namjenske proizvodnje.

„To restrukturisanje mora biti završeno do 30. juna i mora da se riješi jedan broj viška radnika koji tehnološki nije uvezan u proces rada“, rekao je Dabić i dodao da FAMOS treba da stane na noge da bi se na njega mogli osloniti ostali subjekti.

Dabić je naveo da je u FAMOS-u vrlo teška finansijska situacija, da je postojao zastoj u proizvodnji zbog promjene dobavljača čelika, ali da je ovih dana pokrenuta u mnogo većem obimu.

„Imamo gubitak od oko dva miliona KM, ali to je posljedica finansijskog restrukturisanja“, rekao je Dabić i dodao da se povećanjem proizvodnje smanjiti te gubitke.

On je naveo da postoji i oko 100 radnika viška, od kojih će neki uskoro otići u penziju, dok je jedan dio radnika prekvalifikovan za rad u ovom novom pogonu.Dabić je naglasio da zbog kadrovski stare strukture postoji plan za prijem novih tridesetak radnika kako bi podmladili kolektiv.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da je otvaranje novog pogona od značaja ne samo za grad već za kompletnu regiju.“Ovo su svijetli primjeri i grad će dati svoju podršku u stvaranju pozitivne klime kada je riječ o ovakvim projektima“, poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare